Bewoners Tomas, Lotte en Max

Tomas en Lotte waren studenten toen ze in 2013 hun 3-kamerappartement bemachtigden boven Garage Rotterdam in de Goudsewagenstraat. Ze kwamen vanuit hun geboortedorp Lekkerkerk naar Rotterdam en hadden geen idee in welke wijk ze waren beland. Inmiddels zijn ze trots op het Hoogkwartier en zouden nergens anders in de stad willen wonen. Maar voor hun toekomst kijken ze toch buiten Rotterdam.

Het huishouden van tweeverdieners Tomas (30) en Lotte (25) draait sinds drie jaar om kat Max. Lotte: “Hij is mijn baby; ik kan niet meer zonder hem.” Toen ze ‘m kochten paste Max in het zonnebrilvakje in het dashboard van hun Ford Ka. Lotte: “We zeiden tegen elkaar: ‘Kijk nou hoe leuk zo’n klein poesje’.” Inmiddels is hij imposant. “Wij vinden Max heel leuk, terwijl het eigenlijk een chagrijnig beest is. Hij wil zelden op schoot en is alleen aanhankelijk als we thuiskomen, waarschijnlijk omdat ie weet dat ie dan eten krijgt.”

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Speciaal voor de foto lokt Lotte Max met snoepjes naar de bank. Hij springt erop met zijn staart fier omhoog: “Ja, laat je maar van je beste kant zien”, lacht Lotte. De kat blijft zomaar op haar schoot liggen. “Dit is zeldzaam.” En inderdaad, hij springt er af om zich even later solo te nestelen op de leuning in het hoekje. Tomas: “Zo liggen we vaak met z’n drieën lekker te Netflixen.”

“Je buren zijn belangrijk”

Mede door Max onderhouden ze leuk contact met de andere portiekbewoners. Tomas: “Toen wij hier kwamen wonen hebben we bij de andere vijf appartementen een briefje door de bus gedaan. Daarin hebben we ons voorgesteld en onze telefoonnummers gegeven voor als er iets zou zijn. Je buren zijn belangrijk. We nemen pakjes voor elkaar aan en regelen zo nodig de ontvangst van de water- en energiebedrijven; dan geven we elkaar onze sleutels. We vangen elkaar op als iemand zichzelf buitensluit en helpen elkaar als er lekkage is.” Lotte: “Als we langer dan anderhalve dag weg zijn kunnen we onze buurvrouw vragen om Max eten te geven. Dat doet ze graag.”

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Parkeren

Tomas werkt in een technisch commerciële functie bij een bedrijf in valbeveiliging. Hij rijdt daarvoor naar het hoofdkantoor in Alblasserdam, maar is ook vaak op locatie. “Dan sta ik opeens in de haven bovenin een kraan of op de Brienenoordbrug.” Lotte is net begonnen met een baan als traffic manager bij een creative agency in het Van Nelle gebouw. Zij pakt ’s ochtends de scooter.

Tomas: “Als je auto rijdt is deze wijk ideaal; ik ben zo bij de uitvalsweg en kan hier altijd parkeren.” Als je scooter rijdt heb je een parkeerprobleem. Lotte: “Ik kan ‘m nergens binnen zetten. Ik heb het geprobeerd in het pand hier tegenover; daaronder staat een parkeergarage praktisch leeg. Ik heb erover gebeld met de gemeente en met Stadswonen en die bleven maar naar elkaar verwijzen. Toen heb ik geprobeerd de studenten te paaien die er boven de garage wonen en er hun fietsen stallen. Ook zonder succes.”

Via Haso van de Bredestraat 312 kon zij haar scooter vorige winter stallen in de garage van de opvang voor Syrische statushouders. “Dat was heel leuk. De nachtwachten waren zo aardig.” Sinds de sluiting van de opvang parkeert Lotte haar scooter onder het afdak bij de Albert Heijn op de Groenendaal. “Ook oké, maar als het koud is duurt het ‘s ochtends soms best lang om ‘m op te starten.”

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Must have

Beide vinden hun werk leuk, maar vrije tijd vinden ze nog leuker. Tomas: “We vinden de stad te gek. Het Hoogkwartier ligt ideaal ten opzichte van het centrum. We zijn veel de wijk uit om vrienden te bezoeken en naar de Witte de With, de Oude Binnenweg en de Pannekoekstraat te gaan. Maar we doen ook veel in het Hoogkwartier.”

Het jaarlijkse foodfestival Hoogkwartier Proeft bezoeken ze graag. Tomas: “Ik kwam daar al toen het nog op het pleintje bij de Praxis was. De editie van dit jaar met alle horecaondernemers was zo leuk en kwam zo professioneel over. Slim van de ondernemers om zich zo te promoten in de wijk.”

Lotte: “Het hapje van Eefje Kookt was geweldig; bij haar wil ik echt een keer wat afhalen. En bij De Gele Kanarie hebben we een fantastische worst gegeten en kregen we een gratis toetje. Toen het later ging regenen zijn we daar naartoe gegaan om nog wat te drinken. Dus het werkt.”

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Gekte

Lotte: “O’Pazzo is een must have; als we pizza halen doen we het daar. Voor de vrijdagmiddagborrel gaan we naar De Gele Kanarie en we gaan ook wel eens naar de tuin van By Jarmusch in Het Industriegebouw. Van de zomer hebben we samen onze verjaardagen gevierd met een feest in HigHstreet. Dat is een prima ruimte voor 45 personen, Jaap was lekker informeel en flexibel en het was heel betaalbaar.” Tomas: “We hebben goed opgelet dat onze gasten binnen bleven. Want het mooie aan deze wijk is dat het zo rustig is. Je merkt dat het centrum optrekt naar de Oostkant, maar je wil hier niet de gekte van horeca die tot 05:00 uur open is. De Witte de With is leuk om uit te gaan, maar je wil er niet wonen.”

Luxe

Het liefst zouden Tomas en Lotte in de stad blijven. Lotte: “We zijn zo gewend aan op zondag boodschappen doen en naar de film kunnen; we zien ons nog niet zitten in Lekkerkerk.” Maar ze willen in de toekomst graag een huis met een schuur en een tuin. Bij vrienden in Blijdorp en Noord zien ze dat de daken steeds meer worden benut voor uitbouwen en groen. Lotte: “Daar hebben wij naar gekeken. Maar als we in Rotterdam blijven willen we in het Hoogkwartier wonen; dat vinden we de leukste wijk. Tomas: “En voor het geld van een woning op de bovenste etage plus een uitbouw kopen we liever meer luxe buiten de stad.”

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Dak

Vanuit de achterkant van hun appartement kijken ze uit op het dak van Garage Rotterdam en daarachter het dak van Veilinghuis Vendu Rotterdam. Lotte: “Toen we hier kwamen wonen zat op het dak van het Veilinghuis een kinderdagverblijf. Er was een speelplaatsje met groen nepgras; dat was zo leuk zijn om op uit te kijken vanaf ons balkon.”(Vendu onderzoekt momenteel of ze het dak van hun gebouw groen kunnen maken, red.)
Tomas: “Kennissen van ons woonden daar in de expeditiestraat. Samen met alle buren hebben ze een dakterras gelegd op de garages. Dat geeft in de zomer een heerlijke uitloop.”

Belegger

Voor nu tellen Tomas en Lotte hun zegeningen. Lotte: “We hebben heel veel geluk gehad met dit appartement. Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd dit te kopen. Daar zijn we anderhalf jaar serieus mee bezig geweest. Toen hoorden we opeens dan het niet doorging.” Tomas: “Het lijkt een spelletje geweest, want even later bleek dat een belegger het hele blok heeft opgekocht. Als je dit nu wilt kopen vragen ze € 240.000; voor een wederopbouwappartement van 58 m² met slechte isolatie, dunne wanden en vloeren en slecht steenwerk.” Inmiddels oriënteren ze zich op Krimpen aan den IJssel.” Lotte: “De gulden middenweg tussen de stad en de polder.” Tomas: “We zijn hier als student binnengekomen en zoeken iets voor de langere termijn. We zitten niet op de schopstoel, maar we houden wel onze ogen wel open.”

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Verhalen van bewoners en Stadslab Hoogkwartier

Het Hoogkwartier is in ontwikkeling. Maar is de buurt ook klaar voor toekomst? In vijf bijzondere verhalen van bewoners van het Hoogkwartier worden initiatieven, kansen en uitdagingen voor de buurt onder de aandacht gebracht. Met deze portretten wordt een brug gelegd naar het Stadslab Hoogkwartier waarin bewoners en ondernemers samen de toekomst van de buurt willen vormgeven.

Dit is het laatste verhaal in een serie van vijf. Het eerste verhaal is ‘Bewoner Iris’; het tweede ‘Bewoner Daphne’; het derde ‘Bewoners Pim, Sharon en Maes’ en het vierde ‘Bewoner Marjan’. De bijzondere serie van vijf portretten wordt geschreven door Esther WieneseEsther maakte eerder met Marieke Odekerken de reeks met verhalen over ‘De bewoners van de Bredestraat 312’. 

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Gebiedscommissie Rotterdam Centrum.

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Auteur: Esther Wienese

Fotograaf: Shelley Trustfull - Trustfull photodesign

Ontdek meer verhalen!