Geveltuinen voor de Hoogstraat

  • Auteur: Anne Klapmuts
  • Fotograaf: Hester Blankestijn
  • Datum: 07 juli 2020

Op de Hoogstraat zijn afgelopen zaterdag acht geveltuinen aangelegd. Tussen Bar Jigger en Barrelproof Boutique klimmen nu blauwe regens tegen de muur. Het is één van de plannen waarmee Stichting Bewoners Hoogkwartier de wijk wil vergroenen.

Sjoerd Vredebregt is de trekker van het project. Hij is begonnen met het bevragen van ondernemers, want het is natuurlijk van belang dat iedereen instemt met het plan. Sjoerd: “Alle ondernemers zijn enthousiast en ze helpen bij het onderhoud en geven de planten ook water”.

Groene wijk

De geveltuinen zijn een manier om het Hoogkwartier groener te maken. “We hebben nu natuurlijk de toffe groene terrasvlonders met plantenbakken, maar die moeten op een gegeven moment weer weg. Het zou zonde zijn als de straat dan weer hetzelfde is als daarvoor.” 

Voor de geveltuinen is gekozen voor de sierlijke blauwe regen, een klimplant. Sjoerd: “De blauwe regen groeit snel, hij heeft bloemen en het ruikt lekker. Wat wil je nog meer? Daarnaast past de plant bij het kleurthema van de Binnenrotte door landschapsontwerper Piet Oudolf. We vonden het wel mooi om het daarop aan te laten sluiten.” 

Voor het aanleggen van de geveltuinen vormt Sjoerd een team met Fernando. Ze boren de gaten en zorgen voor schroeven waar het klimdraad aan vastgezet wordt. Voor dit klusje komt team twee aan bod: Esther Wienese en haar vriend Wietse Kroes spannen de draden en planten vervolgens de blauwe regens zodat ze mooi omhoog kunnen klimmen. “Het is nog spannend, want we mogen niet dieper dan dertig centimeter graven. Dus hopelijk past de plant daar goed in!”, legt Esther uit.

Daken

Esther is actief in de werkgroep Hoogkwartier en voor het Stadslab Hoogkwartier. Als Rotterdamse DakenDiva is ze sowieso voor meer groen in de buurt. “Ik heb allerlei plannen voor de groene daken. Zo zorgen we voor een relatie tussen het dak en de straat. We kunnen op groene daken water opvangen en in het ideale geval bewateren we daar dan de geveltuinen weer mee.” 

Groen werkt meditatief

Dat eigenaar Ken van Bar Jigger van groen houdt, is eigenlijk geen vraag. Zijn zaak staat vol met planten en stekjes. “De drukte van de stad heeft een andere kant nodig, de kleur groen geeft rust. Ik ben met een paar planten begonnen en het doet echt wat met me. Het werkt als een soort meditatie. Als horecaondernemer heb ik te maken met veel energieën en die moet ik ook weer kwijt. Groen helpt daarvoor perfect!”, vertelt Ken. 

Ken is blij met alle ontwikkelingen en acties in het Hoogkwartier: “De vibe in de straat is lekker. Iedereen denkt mee en de werkgroep Hoogkwartier ziet het nut in van ontwikkeling. Dat is belangrijk.” Ook de reactie van passanten is volgens Ken heel goed. “Iedereen staat even hier even stil. Er is nu sowieso een mooie wisselwerking tussen het groen van mijn planten en de terrasvlonders.” 

Ook bij Jacky’s Hairstyle verder op in de straat geven klanten complimenten over de straat: “Het geeft echt sfeer. Je ziet lekker bloemetjes voor de deur!”

Lees verder onder de foto’s

Geveltuinen in de Hoogstraat

Eenrichtingsverkeer

Het plan is om van de Hoogstraat tussen de Mariniersweg en het Oostplein een eenrichtingsweg te maken. De kapsters bij Jacky’s Hairstyle zijn daar minder enthousiast over. “Het groen is heel goed, maar we krijgen wel veel te horen over het parkeerprobleem. Klanten die van buiten de stad komen, weten het vooraf niet. Als ze hier komen, staan ze voor een verrassing en moeten ze om de hoek parkeren.” Ken staat daarentegen positief tegenover het plan om de Hoogstraat een eenrichtingsweg te maken: “Het wordt steeds drukker en mensen kunnen moeilijk langs elkaar. Dat geeft onderling frictie.”

1000 geveltuinen

De geveltuinen die zijn aangelegd in de Hoogstraat tellen mee voor het project 1000 geveltuinen van Raymond Landegent. Hij wil voor 30 september duizend nieuwe geveltuinen aangelegd hebben in Rotterdam. “Dat is een leuk project, dus alleen maar mooi dat we kunnen meehelpen! En als het aanslaat en mensen waarderen de geveltuinen in de Hoogstraat, wil ik het heel graag op meer plekken in de wijk doen!”, vertelt Sjoerd.

Wil je ook een geveltuin aanleggen? Je kunt alle informatie vinden op de website van gemeente Rotterdam. Heb je vragen over een geveltuin in het Hoogkwartier? Stuur dan een e-mail naar de werkgroep Hoogkwartier: bewoners@hoogkwartier.nl.

Ontdek meer verhalen!