Bewoner Peter

  • Auteur: Anne Klapmuts
  • Fotograaf: Hester Blankestijn
  • Datum: 28 juli 2020

Peter van der Wal is een actieve buurtbewoner. Drie keer per week maakt hij met zijn groepje ‘de doorlopers’ een stadswandeling. Kralingen, Crooswijk of langs de Nieuwe Maas: Peter bedenkt altijd pas op het moment waar hij zijn groep mee naartoe neemt. “Ik ga altijd door achterafstraatjes. Zelfs echte Rotterdammers komen met mij nog op nieuwe plekken.”

De doorlopers

In september 2019 nam Peter deel aan wandelingen die vanuit Huis van de Wijk ‘de Kip’ werden georganiseerd. “Dat vond ik zo leuk, dat ik een groep ben begonnen. Opgeteld hebben we al aan ongeveer 300 kilometer gelopen”, zegt Peter. Iedere maandag, woensdag en vrijdag zit hij om 10 uur bij de zandbak in het park aan de Kipstraat. Iedereen die mee wil lopen, kan aansluiten. Peter: “Op dit moment zijn we meestal met vier personen, allemaal dames. We willen graag uitbreiden, iedereen is welkom. De wandeling gaat eigenlijk altijd door. Alleen als het echt plenst blijven we thuis, maar op een beetje motregen kun je jezelf kleden.”

Iedere maandag, woensdag en vrijdag om 10 uur verzamelen bij de zandbak op het Achterklooster.

Voor Peter is de groep een goede stok achter de deur. “Ik heb last van artrose, dus ik moet onderweg altijd even zitten. Als ik in mijn eentje loop en ik krijg pijn, ben ik zo weer thuis. De groep is mijn drive en het houdt me fit. Mijn vrouw is twee jaar geleden overleden en het wandelen is een fijne invulling van mijn week” vertelt hij. “Na afloop drinken we altijd koffie of thee. Meestal in de tuin bij het Huis van de Wijk, daar is het gratis. Soms gaan we bij poffertjessalon Seth zitten op de Hoogstraat, dat is ook heel gezellig.”

Herinneringen

Peter woont al 32 jaar in het Hoogkwartier. In 1988 trok hij samen met zijn vrouw in hun appartement in de Laurensveste aan de Groenendaal. “Toen we hierheen verhuisden, woonde mijn dochter nog thuis. Mijn zoon was de deur al uit. Ook voor mijn dochter was het fijn om hierheen te verhuizen: het was natuurlijk de perfecte locatie voor na het uitgaan. Op zondagochtend zaten er altijd allemaal vriendinnen aan tafel, dat was een gezellige tijd.”

Sinds het voorjaar sieren hanging baskets met bloemen de Groenendaal.

Als geboren en getogen Rotterdammers willen Peter en zijn vrouw graag in de stad blijven wonen. Peter groeit op in Crooswijk, zijn vrouw komt uit het Oude Noorden. Peter: “We hebben ook verschillende keren buiten het centrum gewoond, aan de Polderlaan en ook in Ommoord. Maar mijn vrouw kon daar echt niet wennen, ze wilde in de stad wonen.”

Ik vind het een fijne plek, dus ik blijf er lekker. Ik kijk zo op het Witte Huis en de Kubuswoningen.

Toen Peters vrouw twee jaar geleden overleed, dacht hij in eerste instantie te gaan verhuizen. Toch besluit hij te blijven en dat is een goede beslissing geweest. “Ik vind het een fijne plek, dus ik blijf er lekker. Ik kijk zo op het Witte Huis en de Kubuswoningen.” Ik heb zulke mooie jaren met mijn vrouw gehad, dat voel je nog in het huis. Mijn vrouw was echt een dame met schitterend rood haar, ze ging iedere week naar de kapper. We zijn bijna 59 jaar getrouwd geweest en we waren altijd samen. Deze herinneringen blijven.”

Dak parkeergarage Kiphof

Vanaf zijn balkon kijkt Peter zo op de tennisbaan op het dak van de parkeergarage. “Het is zwaar verwaarloosd, soms gebruikt de sportschool het nog, maar het ziet er niet uit. Ik hoop dat de plannen voor het park doorgaan, want dat zou het dak enorm opknappen”, zegt Peter. “Een aantal weken geleden was er op zaterdagavond een optreden van Marja van Katendrecht in het kader van de Rotterdamse Dakendagen. Ik hoefde alleen maar met een stoel naar beneden. Ik denk dat er zo’n vijftig mensen waren, iedereen die op het dak zat kreeg een koptelefoon op. Er keken ook nog veel andere bewoners vanaf hun balkon of vanuit het raam.”

Naast het groene dak op de parkeergarage, is Peter ook voor de Hoogstraat als eenrichtingsweg. “Dat is fantastisch! Het is al een maand zo geweest en daardoor was het veel minder chaotisch. En de terrasvlonders zoals ze er nu bij staan vind ik ook zo mooi. Het ziet er hartstikke gezellig uit.”

In de buurt

Peter is blij met de Albert Heijn en Dirk van der Broek dichtbij. En hij gaat op zaterdag graag naar de markt op de Binnenrotte. “Meestal haal ik mandarijnen, die vind ik heerlijk. Vorige week betaalde ik maar één euro voor een hele grote zak” vertelt hij. “Ook ga ik regelmatig naar de Bibliotheek, ik heb al meer dan veertig jaar een abonnement. Ik lees veel: thrillers, oorlogsverhalen, familieboeken. Ik heb ook een Rotterdampas, maar dat vergeet ik soms een beetje.”

Ontdek meer verhalen!