We gaan het dak op!

2020 wordt voor het Hoogkwartier het jaar van de daken. We gaan samen onderzoeken hoe we de daken kunnen benutten om woningen te vergroten en de buurt groener te maken.

De oplossing ligt op de daken
Rotterdam heeft de meeste platte daken van Nederland: 18 km² waarvan 1 km² in het centrum. Die daken kunnen en moeten benut worden om de stad voor te bereiden op de toekomst. Esther Wienese schreef Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad (nai 010 uitgevers; 1e druk november 2017; 2e geactualiseerde druk mei 2019). Als DakenDiva maakt zij mensen bewust, inspireert zij ze en helpt ze heb om van hun dak een oase te maken.

Waarom is het belangrijk de daken te ontwikkelen?
“Om te dealen met de bevolkingsgroei, klimaatverandering en energietransitie. De daken vormen het grootste braakliggende terrein in steden. Daar kun je alles maken waarvoor op straatniveau geen plek meer is, zoals woningen, werkplekken, dakterrassen, rooftopbars, tuinen, parken, speelpleinen en dakakkers.

Tomas en Lotte in het Hoogkwartier

Jij pleit vooral voor groene daken.
“Groene daken zijn een must voor een gezonde stad. Door de klimaatverandering is het in steden te nat, te droog of te heet. Groene daken werken als spons; ze vangen overtollig regenwater op waardoor kelders en wegen minder vaak onderlopen en riolen minder vaak overstorten. Groene daken koelen de stad en zorgen dat we minder hinder hebben van hete dagen. Groene daken kunnen nieuwe ontmoetingsplekken worden, boven de drukte van de straat en de stad; oases van rust, met ruimte voor ontmoeting en gesprek. Zonnepalen op groene daken leveren meer rendement dan op bitumen daken. En last but not least: groene daken – met name die waar je op uitkijkt – maken de stad en haar inwoners gezonder en gelukkiger.”

Wat zijn de plannen voor de daken in het Hoogkwartier.
“Er zit veel dakenexpertise en -ambitie in onze wijk. Die bundelen we. Sanne van Manen en Marco Stout hebben vanuit Stadslab Hoogkwartier ambities voor de ontwikkeling van de daken. Ik werk samen met Rooftop Revolution, een onafhankelijke stichting die landelijk ervaring heeft met een wijkgerichte aanpak met dakeigenaren. Samen gaan we dit jaar, met steun van de gemeente, een pilot Wijkaanpak Daken doen in vier Rotterdamse wijken. Vanaf de zomer van 2020 gaan we in nauwe samenwerking met de dakeigenaren en Stadslab Hoogkwartier aan de slag om de daken groen te maken en waar mogelijk te benutten voor extra vierkante meters woonruimte.”

Bewoner Iris woont op de Hoogstraat in het Hoogkwartier
Iris met haar vader en schrijver Esther Wienese

Zijn er al concrete plannen voor daken in het Hoogkwartier?
“We gaan mee met waar de energie stroomt. Er zijn al wensen en plannen voor het opbouwen en vergroenen van de daken van particulieren in de Hoogstraat en van de expeditiestraten. Ook zijn er wensen en ideeën voor het vergroenen van het dak van de Parkeergarage Kiphof en het dak van het Venduhuis. Dit zijn grote daken waar veel mensen op uitkijken en dus van profiteren. Dat werkt hopelijk heel inspirerend.

Denk je graag mee? Of zou je graag iets met je dak doen. Mail dan naar info@hoogkwartier.nl.