Bewoner Esther
- Auteur: Jos den Daas
- Fotograaf: Marieke Odekerken
- Datum: 31 oktober 2017
Esther Wienese (1965) is schrijver en als lid van de werkgroep communicatie, een actieve bewoner van het Hoogkwartier. De afgelopen maanden werkte ze fulltime aan haar eerste boek: Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad. Met trots vertelt ze in haar appartement over de publicatie, haar passie voor daken en haar liefde voor Rotterdam.
Links
Esther
Vanuit haar tweekamerwoning aan de Mariniersweg heb je het mooiste uitzicht over de Kubuswoningen wat je maar kunt bedenken. Een uitzicht over de skyline van Rotterdam was een van de eisen die ze had bij de zoektocht naar een nieuw appartement. Esther: “Het hoefde niet heel groot te zijn, maar moest zich wel op loopafstand van het openbaar vervoer bevinden en in de buurt van Bodhi Yoga. Dat is mijn favoriete yoga-salon hier om de hoek op de Hoogstraat.” Esther werd geboren in Haarlem en groeide daar ook op. Na haar studie Journalistiek in Utrecht woonde ze een tijd in Breukelen, maar in 2006 lonkte de havenstad, ging ze er werken en kwam er later ook wonen.
Rotterdamse Daken
Tijdens haar communicatiewerk bij Rijkswaterstaat aan de Boompjes kwam ze voor het eerst in aanraking met de weidse Rotterdamse uitzichten. “Het was fantastisch om in gebouw De Maas te werken. Bovenin had je het bedrijfsrestaurant met een geweldig panorama over de Nieuwe Maas. Maar mijn fascinatie voor daken ontstond pas toen ik met collega’s City Racing Rotterdam bezocht. We waren uitgenodigd om op het dak van het Witte Huis naar de race te kijken. Eerst met de lift, inclusief ouderwets traliehekje, omhoog en daarna via een klein trapje naar het dak. Je kon zo de raceauto’s langs zien racen!” Het uitzicht was geweldig, maar voor de rest had het dak geen zichtbare functie.
Wat ben ik toch bevoorrecht dat ik dit werk mag doen.
Schrijven
In de crisis raakte ze haar opdracht als interim communicatieadviseur kwijt. Ze zag het als een moment van herbezinning en zag een nieuwe uitdaging tegemoet. Esther: “De conclusie was dat ik weer meer wilde schrijven. Dat wilde ik als kind al. Geen communicatieplannen, maar mooie verhalen over uiteenlopende onderwerpen. Maar niemand wist dat ik kon schrijven – ik ben opgeleid aan de School voor de Journalistiek – dus ging ik aan de slag voor het platform De Buik van Rotterdam en Gers! magazine.” Dat avontuur bracht haar nieuwe opdrachten en ze werd naast schrijver ook gids voor De Rotterdam Tours. “Ik mocht als gids vergezichten laten zien vanuit De Rotterdam, de Markthal en het Timmerhuis en ik zag wat het met de mensen deed, hoe ze erop reageerden. Ik dacht toen: Wat ben ik toch bevoorrecht dat ik dit werk mag doen.”
Het Rotterdamse Dakenboek
Tijdens een borrel van Bureau Binnenstad bij Thoms vielen voor Esther alle puzzelstukjes op hun plaats. Esther: “Ik was in die periode een beetje zoekende en enthousiasmeur Marcel (Jongmans) liet het idee vallen voor een publicatie over de mogelijkheden voor daken in Rotterdam. Toen had ik echt zoiets van ‘Bingo’. Marcel, fotograaf Marieke (Odekerken) en ik zijn toen bij elkaar gaan zitten en hebben dat eerste idee verder uitgewerkt.” Het trio kende elkaar van Gers! magazine. Hoewel Marcel en Marieke allebei hebben bijgedragen aan het concept en het boek is de publicatie toch echt iets van Esther geworden. “Marieke en ik hebben een voorbeeld-artikel gemaakt en daarmee ben ik langs allerlei partijen gegaan om sponsors te werven.” De gemeente, het Hoogheemraadschap en een aantal bedrijven, hadden interesse in een boek over daken. “Iedereen is het er mee eens: Er ligt een enorm potentieel boven onze hoofden.”
Kleuren
Voor het maken van Het Rotterdamse Dakenboek sprak Esther met 19 visionairs, ofwel pioniers die de mogelijkheden van daken in de praktijk hebben ontdekt. In het boek vind je daarnaast 38 voorbeelden van het gebruik van daken. “Grote steden staan voor enorme uitdagingen. Niet alleen op het gebied van de opvang van regenwater in een dichtbebouwde stad, maar ook op het gebied van huisvesting, natuur en duurzame energieopwekking. In het boek laat ik met inspirerende voorbeelden de mogelijkheden zien.” De onderverdeling is aan de hand van kleuren die de gemeente en De Urbanisten hebben uitgedacht: ‘rood’ staat voor wonen, werken en recreëren, ‘groen’ voor natuur, ‘geel’ voor de opwekking van energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en ‘blauw’ staat voor de opvang van regenwater. Door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog en de herbouw daarna is er vooral in het centrum veel onbenut plat dak. “Een vijfde kleur staat voor het verbinden van de daken met promenades op niveau. Dat is nog toekomstmuziek, maar door het grote oppervlakte plat dak zou het wel een mogelijk kunnen worden dat je straks van Rotterdam Centraal naar de Markthal kan lopen, over de daken.”
Dankbaar
Esther sprak met meer dan vijftig dakdeskundigen en dakeigenaren met liefde voor hun dak. “Er staan zo veel mooie verhalen in het boek. Bijzonder is het penthouse op de Montevideo, dat moest er gewoon in. Het is zo fantastisch dat de eigenaar wilde meewerken!” Ook doorzettingsvermogen is een thema. Esther: “Een jong stel dat op de Meent drie jaar heeft gelobbyd bij de andere leden voor een groen sedumdak. Ook de vasthoudendheid van de bewoners in de buurt van het Dakpark is buitengewoon. Een enthousiaste groep van vijftig bewoners is daar vijftien jaar lang bezig geweest om van het voormalige rangeerterrein een park te maken. In dat project is zoveel kennis te halen over bewonersparticipatie. De coördinator van het Dakpark kon binnen een paar minuten bezwaren weerleggen tegen bebouwing op mijn eigen dak.” Esther leerde het meeste van het verhaal van Erasmus MC waar binnenkort een grote daktuin zal worden gerealiseerd. Uitzicht op groen heeft namelijk een positief effect op het herstel van patiënten. “Hoe mooi zou het zijn als je de kosten van een groen dak weg zou kunnen strepen tegen de uitgaven voor de zorg.”
Bijzonder is het penthouse op de Montevideo, dat moest er gewoon in!
Hoogkwartier
Esther woont met veel plezier in het Hoogkwartier. Ze doet graag boodschappen bij de vernieuwde Albert Heijn en haalt regelmatig een verse maaltijd bij Eefje aan de Burgemeester van Walsemweg. Ook kocht ze onlangs nieuwe stoelen bij Van der Wiel aan de Hoogstraat. “Maar ik kom er ook voor mijn flesjes Tipp-Ex en notitieboeken. Ideaal.” Hoewel Esther een stadsmens is, is ze soms ook te vinden in haar tuin op een volkstuincomplex in De Esch. “Ik kan er heerlijk relaxen en van het groen genieten. Met mijn stadsappartement en tuin heb ik ‘best of both worlds’.” Grappig om te weten dat Esther heel lang heeft gezocht naar het enige ‘sportdak’ in haar boek. De tennisbaan in het Hoogkwartier is onderdeel van haar woongebouw en is gerealiseerd op de parkeergarage van de Kipstraat. Ze loopt er drie keer per week langs op weg naar Kundalini yoga bij Bodhi. Het dak zat zo in haar systeem dat het even duurde voordat ze besefte: maar natuurlijk, deze moet erin!
Boekpresentatie
Het boek van Esther wordt op 21 november tijdens het Binnenstadssymposium in het Nieuwe Luxor Theater officieel gepresenteerd. “Mijn boek is een middel om het verhaal te vertellen. Ik wil bewoners en eigenaren van daken bewust maken, met Rotterdam als voorbeeldstad met 14,5 miljoen vierkante meter plat dak. De kans en uitdaging ligt ook zeker bij de gemeente, maar in principe kan iedereen er mee verder. Mijn volgende wens is het boek te laten vertalen in het Engels. Daar zoek ik nog sponsors voor.” En hoe ziet het leven eruit na Het Rotterdamse Dakenboek? “Ik wil graag spreken over daken, te beginnen op 24 november; dan geef ik een Bibliotheekcollege ‘Rotterdam op het dak’ in de Centrale Bibliotheek. Ik wil ik als gids rondleidingen gaan geven over en op de daken. Daarmee kan ik mensen het andere perspectief laten zien en ervaren. Maar daarnaast schrijf en vertel ik ook over andere ontwikkelingen in de stad. Bijvoorbeeld over de haven voor Onze Haven, en over statushouders als nieuwe bewoners van de stad. Daarnaast kan ik me voorstellen dat er wel weer een nieuw onderwerp aandient om over te schrijven. Ik heb al wel een idee… .”
Het Rotterdamse Dakenboek – nieuw gebruik van dak en stad – is vanaf zaterdag 4 november 2017 te koop bij boekhandel Donner (€ 39,95) en te bestellen bij nai010 uitgevers en Bol.com.