Bewoner Kelly

  • Auteur: Anne Klapmuts
  • Fotograaf: Hester Blankestijn
  • Datum: 11 oktober 2020

Kelly Leeuwis (32) woont nog maar een half jaar in haar appartement aan de Groenendaal, maar ze is nu al actief betrokken bij de buurt. Tijdens de lockdown hing ze briefjes op om eenzame of zieke buren te helpen en daarmee leerde ze medebewoners kennen. Ook legde ze geveltuintjes aan in de straat. Een groenere en socialere stad is een belangrijk onderwerp voor haar. “Mijn ambitie is om de Groenendaal daadwerkelijk groen te maken.” Kelly woont samen met haar twee katten Mees en Ming.

Bewoner Kelly in het Hoogkwartier

Stichting Kongsi

Deze duurzame ambitie zie je ook terug in Kelly’s werk. Als zakelijk directeur van Motel Mozaïque zet ze zich in om van het festival het eerste klimaatpositieve festival van de stad te maken. Daarnaast heeft ze met compagnon Geert Stichting Kongsi opgericht. “We initiëren allerlei projecten en evenementen om de stad groener en gelijker te maken”, legt Kelly uit. Het zijn heel uiteenlopende projecten: van een vegan kerstbingo tot een Bob Ross Painting Party waarbij de deelnemers een groen Rotterdam schilderen.

“Ook hebben we op 5 mei de Vrijheidsmaaltijdsoep in Rotterdam opgezet”, vertelt Kelly. “In deze gekke tijden wilden we juist saamhorigheid creëren. Dat hebben we gedaan door het meest nederige en hartverwarmende gerecht uit te delen, namelijk soep. Zo aten een heleboel Rotterdammers hetzelfde gerecht, maar dan aan hun eigen eettafel.” Kelly zag dit initiatief voorbij komen in Amsterdam en meteen wist ze dat ze het ook in Rotterdam wilde organiseren. Uiteindelijk heeft ze het project met een team van toppers binnen tweeënhalve week van de grond gekregen. “Met deze actie hebben we zoveel mensen bereikt en gelukkig gemaakt. We willen het volgend jaar weer doen”, zegt ze enthousiast.

Huis van Kelly met vrijeheidssoep aan de Groenendaal

Spullenbieb

Het nieuwste idee van Stichting Kongsi is de Spullenbieb, een concept om lenen leuker te maken dan kopen. Met dit concept zijn ze genomineerd voor de ASN Wereldprijs, samen met andere Nederlandse start-ups op het gebied van natuur, milieu en welzijn staan ze in de lijst. Kelly legt uit: “Iedereen heeft wel spullen in huis die je uiteindelijk maar een paar keer per jaar gebruikt. Denk aan een boormachine, tent of stoomreiniger. Met de Spullenbieb kun je deze dingen voor een paar euro lenen. In plaats van een boormachine van een C-merk kopen, kun je er een van de beste kwaliteit huren. Je houdt daardoor meer geld én ruimte in je huis over voor belangrijkere dingen. En het is beter voor de planeet. En zo zijn dit soort spullen ook toegankelijk voor mensen met een lager inkomen.”

Naast alleen het uitlenen van spullen, gaat de Spullenbieb zich ook inzetten voor workshops. Een buurvrouw die kleding kan naaien, kan jou leren hoe je een zoom in een broek zet. “Vaak ken je je buren helemaal niet, maar het is toch vet leuk om juist op zo’n manier met elkaar in contact te komen?”

Bewoner Kelly bij de geveltuinen in het Hoogkwartier

Geveltuintjes

Contact in de buurt heeft Kelly voor zichzelf meteen goed geregeld. Binnen de eerste twee maanden in haar nieuwe appartement had ze al briefjes bij alle buren bezorgd met de vraag wie mee wilde doen met het aanplanten van geveltuinen. Kelly: “Ik heb zo veel enthousiaste reacties gekregen. Je gaat er soms vanuit dat mensen hier geen zin in hebben, maar de meeste mensen willen juist wel meedoen. Je hebt het vaak niet door, omdat je niet met elkaar praat en elkaar niet kent. Nu leren we elkaar via de geveltuinen kennen en ontstaan er meteen allemaal andere ideeën. We zeiden al meteen dat we een keer met elkaar moeten borrelen.”

Ook hebben de buren met elkaar allerlei ideeën voor de straat. “Onze intentie is om vanuit Opzoomer Mee een potje aan te vragen om hier leuke dingen te organiseren. Denk aan een kerstmarkt of een barbecue.” Kelly streeft ook naar meer gezamenlijke buitenruimte. “De Groenendaal heeft brede stoepen en veel parkeervakken. Heel vaak zijn er daar ’s avonds best veel van leeg. Deze ruimte kun je zo goed gebruiken door ze in te richten als ontmoetingsplek voor de buurt. Weet je wat fantastisch zou zijn? Een buurtmoestuin waar iedereen bijvoorbeeld courgettes of munt kan gaan plukken. En die we dan samen bijhouden, dan voel je je ook mede-eigenaar”, zegt Kelly.

Bewoner Kelly in het Hoogkwartier

Schaduwkunst

Samen met Geert van Stichting Kongsi gaat Kelly het idee voor schaduwkunst pitchen bij de gemeente. “Schaduwkunst is een manier om de stad aantrekkelijker te maken en het gesprek te starten over onze buitenruimte. Door middel van straatkunst wordt de schaduw van een bank bijvoorbeeld een hond en krijgt een lantaarnpaal de schaduw van een boom. Het lijkt ons tof om dit in het Hoogkwartier, en ook in andere wijken in de stad te gaan uitvoeren.”

Om de buitenruimte aantrekkelijker te maken heeft Kelly nog verschillende andere ideeën. Zo heeft ze haar huurbaas al gemaild met de vraag of het platte dak achter haar balkon een groen dak kan worden. “Dat zou heel vet zijn. En in mijn ideale wereld is het beschikbaar voor iedereen, dus dat het dak ook vanaf de straat bereikbaar is.”

Huis van Kelly aan de Groenendaal

Konijnen in het park

Kelly zit graag in het park in de Kipstraat. “Ik heb pasgeleden eindelijk de konijnen gezien. Ik heb geen idee hoe die daar komen, maar het zijn er dus mega veel. Ik denk dat ze zichzelf dat stukje gras gewoon hebben toegeëigend. Dat is toch tof?”, zegt ze. “Ook drink ik graag een biertje bij Bar Jigger op de hoek van de Hoogstraat. Of ga ik lekker vegetarisch eten bij Alfredo’s in Het Industriegebouw.”

Kritische noot

Al voelt Kelly zich al helemaal thuis in het Hoogkwartier, ze heeft ook nog wel wat dingen aan te merken op de wijk. “Het gedeelte bij de Praxis vind ik zo lelijk, daar kom je als buurtbewoner niet heel vrolijk de wijk in. Het is alleen maar van steen, er staan enorme afvalcontainers en er is helemaal geen groen. Dit stuk is net opnieuw betegeld, dus het had anders ingericht kunnen worden. Ik snap deze keuze niet.”

Ook aan de verbondenheid kan volgens Kelly nog gewerkt worden. “Er wonen veel mensen in de wijk, maar volgens mij gebeurt er nu nog te weinig om elkaar echt te ontmoeten. Ik kwam bijvoorbeeld een keer een interventie tegen van gemeenschappelijke stoelen waarop je je armen en benen kunt trainen tegen. Dit is een perfecte manier voor ouderen om fit te blijven en ook gelijk sociaal contact te hebben. Volgens mij zijn er nog genoeg kansen om te groeien en de wijk nog leefbaarder te maken”, vertelt ze.

Huis van Kelly aan de Groenendaal

Ontdek meer verhalen!