Bewoner Karsten
- Auteur: Anne Klapmuts
- Fotograaf: Hester Blankestijn
- Datum: 14 september 2020
De twintigjarige Karsten de Pauw uit Antwerpen is - sinds hij op de middelbare school bij een zwemclub terecht kwam - mega geïnteresseerd in water. Toen hij een studie moest kiezen, kwam hij al gauw uit bij watermanagement op de Hogeschool Rotterdam. Dit betekent wel dat hij als achttienjarige naar een andere stad in een ander land moest verhuizen. “Het was even wennen, maar ik heb super gemakkelijk nieuwe vrienden gemaakt.” Inmiddels woont hij twee jaar in zijn gedeelde appartement op de Hoogstraat. Karsten is net begonnen aan zijn derdejaarsstage bij een architectenbureau in Den Haag.
Op kot
Toch heeft Karstens Vlaamse tongval nog geen Rotterdamse invloeden gekregen. “Heel vaak spotten mensen hier met mijn accent. Ik ben nog ieder weekend in Antwerpen, dus ik raak het ook niet zo snel kwijt”, legt hij uit. “Maar het directe van de Rotterdammers neem ik wel over. Wij noemen dat ‘niet rond de pot draaien’. Mensen zijn hier spontaan en zeggen waar het op staat. Ik moest hier in het begin aan wennen, maar het heeft mij aangenaam verrast. Het is sowieso veel efficiënter!” Rotterdam heeft volgens Karsten een hele andere sfeer dan Antwerpen. “Daar mag niks boven de kathedraal uitkomen en hier staat het ene hoge gebouw naast het andere!”
Korfbal
Karsten gaat nog ieder weekend naar België om wedstrijden te spelen met zijn korfbalteam. Hij korfbalt al sinds zijn zesde en heeft het van huis uit meegekregen. “Ik heb een supertof team en het is gewoon leuk dat je aan het sporten bent terwijl je met je vrienden bent”, vertelt Karsten. Ook in Rotterdam speelt hij korfbal. Hij traint doordeweeks met een studenten korfbalvereniging. “Hier heb ik leuke mensen leren kennen; je kunt het vergelijken met een jeugdbeweging.” Naast de sport heeft hij ook vrienden gemaakt op de studievereniging waar hij voorzitter van is. “Met de bestuursleden van de vereniging zijn we hele goede vrienden geworden. We zijn al met zijn allen op vakantie naar Zeeland geweest en in de winter willen we naar Winterberg gaan.”
Aangename verrassing
Het appartement op de Hoogstraat deelt Karsten met twee huisgenoten. De keuze voor de locatie was eigenlijk voornamelijk praktisch: “Het ligt super centraal. Ik ben zo in het centrum, binnen tien minuten sta ik op Centraal Station en het is ook maar tien minuten fietsen naar school. Later kwam ik erachter dat het een heel aangename wijk is, dat is echt een bonus” zegt hij. Doordat hij nog ieder weekend in Antwerpen is en doordeweeks druk met studeren, heeft hij nog niet echt lievelingsplekken in de omgeving ontdekt. “Ik heb geen vaste kroegen of koffiebarretjes waar ik vaak kom.”
Watermanagement
Vanuit zijn studie watermanagement is Karsten veel bezig met klimaatvraagstukken. Het vergroenen van de wijk heeft zijn interesse en daar wil hij graag in meedenken. “Ik ga naar de meetings van het Hoogkwartier en de vergadering van de VVE. Ik vind de ideeën voor groene daken en groen langs de gevels supertof. De Hoogstraat staat er nu toch heel mooi bij? Met de groene terrasvlonders en de geveltuinen. Ik vind ook de plannen voor eenrichtingsverkeer een goed idee.”
“Ik vind de ideeën voor groene daken en groen langs de gevels supertof”
Deze ontwikkelingen zijn volgens Karsten precies wat de wijk nodig heeft. “Een verharde omgeving is niet voordelig voor ons veranderende klimaat. We krijgen te maken met periodes van extreme droogte en hevige regen. Dit water kan nu niet worden opgeslagen en het kan niet goed weg: daardoor staan de straten dan ineens helemaal vol of krijgen huizen last van paalrot”, legt hij uit. “Groene daken en gevels zorgen voor schaduw en reductie van hittestress. Daarbij is er meer biodiversiteit zoals bijen en insecten: dit maakt het een gezondere omgeving om in te leven.” Naast groene daken en gevels is waterdoorlatende verharding volgens Karsten een goede oplossing. “Dat zijn stukjes gras en beton met elkaar gemengd. Dit fungeert bijvoorbeeld als parkeerplaats, maar het water kan er ook goed in weglopen.”
Op school vonden ze Karstens plan erg innovatief en ook het Hoogkwartier heeft al interesse getoond. Hij hoopt dit plan verder te kunnen uitwerken en een eerste fietsenstalling te kunnen plaatsen in de stad. “Misschien kan ik samenwerken met de gemeente en het waterschap. Een groot gedeelte van de stalling is al ontworpen, ik moet nu aan het juridische aspect werken”, vertelt hij.
Toekomst
Of Karsten zichzelf in de toekomst in Rotterdam of in Antwerpen ziet wonen, weet hij nog niet zo goed. “Het ligt er ook een beetje aan waar ik werk vind, misschien is dat wel internationaal.” Toch heeft hij wel het gevoel dat hij altijd in de buurt van de stad blijft wonen. “In mijn droom bouw ik in de toekomst mijn eigen klimaatneutrale huis, maar dan wel dichtbij de stad. In een drukke omgeving heb je meer contact met mensen en dat vind ik belangrijk.”