Mieke van wmo radar

  • Auteur: Anne Klapmuts
  • Fotograaf: Hester Blankestijn
  • Datum: 08 september 2020

Mieke Melis is buurtcoach voor wmo radar in de wijk Stadsdriehoek. Ouderen en kwetsbaren kunnen bij haar terecht voor extra ondersteuning bij allerlei vragen en problemen waar ze tegenaan lopen. “We proberen het sociale netwerk van mensen te vergroten zodat ze zo lang mogelijk prettig thuis kunnen wonen.” Mieke werkt vanuit het Huis van de Wijk aan de Kipstraat.

Adres

Kipstraat 37, Rotterdam

Openingstijden

Mieke is iedere maandag, dinsdag en donderdag in het Huis van de Wijk in de Kipstraat.

Links

Als buurtcoach organiseert Mieke allerlei activiteiten voor ouderen in het Huis van de Wijk. Daarnaast gaan vrijwilligers regelmatig bij alle 75+-ers in de wijk langs voor een kop koffie en een gesprek. Mieke: “Peter is een goed voorbeeld van het werk dat ik doe. Hij heeft altijd alles samen met zijn vrouw gedaan en de laatste jaren veel voor haar gezorgd. Toen zijn vrouw overleed, wist hij even niet zo goed wat te doen. Hij ging mee met een door ons georganiseerde wandeling in de wijk. Dit beviel hem zo goed, dat hij zelf een wandelclubje is gestart. Iedere maandag, woensdag en vrijdag neemt hij liefhebbers mee op stap. Zo is hij op zijn 86e nog vrijwilliger geworden! Dat is wat je wil toch?”

Mieke Melis van wmo radar in de Kipstraat

Valpreventiecursus

Mieke kwam met Peter in contact tijdens de valpreventiecursus die wmo radar organiseert voor ouderen uit de wijk. Door middel van een cursusreeks van acht sessies worden senioren voorgelicht om vallen te voorkomen. “Vallen is één van de grootste risico’s voor ouderen die alleen wonen. Vaak breken ze iets, en uit cijfers blijkt dat mensen dan vaak binnen een jaar overlijden. Dit willen we natuurlijk voorkomen, vandaar onze cursus. Hier komt ook het belang van bewegen aan bod: elke dag een half uur matig tot intensieve beweging en twee keer per week spierversterkende oefeningen”, vertelt Mieke. “Mensen vinden het spannend om te komen en voelen zich soms ook niet echt aangesproken. Behoor ik nu al tot die groep? Maar we doen het op een leuke, laagdrempelige manier. Achteraf drinken we koffie en zo krijgen de buurtbewoners ook weer contact met elkaar.”

Oproep voor ouderen in de wijk: heb je ideeën of suggesties voor activiteiten die je mist? Geef het gerust aan!

Activiteiten

Naast de valpreventiecursus zijn er een heleboel andere activiteiten voor ouderen in de wijk. Van het buurtrestaurant de Pollepel tot pilates en klaverjassen. “De activiteiten gaan nu vanwege de corona-maatregelen natuurlijk niet door. Maar normaal is het Huis van de Wijk altijd open voor ouderen. Iedere dag is er een lunch met zelfgemaakte soep. Ik nodig iedereen uit om gewoon binnen te lopen en te bekijken welk aanbod er is. De activiteiten die we organiseren staan trouwens ook in de gebiedsgids voor 65+-ers die bij iedereen bezorgd wordt”, zegt Mieke. “Ik vind het leuk dat je merkt dat mensen ook zelf bepaalde ideeën en wensen hebben. Ze willen hier geen bingo, maar juist andere activiteiten. Alle input is welkom!”

Mieke Melis van wmo radar in de Kipstraat

Huisbezoeken

Naast de activiteiten in het Huis van de Wijk ontmoet Mieke veel ouderen door de huisbezoeken van wmo radar. Iedere twee jaar krijgt iedereen van 75 jaar of ouder een kaartje in de brievenbus met daarop de vraag of ze even langs mogen komen voor een kop koffie. “Het doel is om met zoveel mogelijk ouderen in de buurt in contact te komen. Vrijwilligers doen de huisbezoeken en ze koppelen aan mij terug. Als er een hulpvraag ligt, ga ik hiermee aan de slag. Bijvoorbeeld hulp bij het aanvragen van vervoer op maat of thuiszorg.”

Ook met de huisbezoeken zorgen Mieke en haar collega’s ervoor dat ouderen een sociaal netwerk om zich heen houden. Mieke: “Tijdens huisbezoeken stellen we vaak de vraag: hoelang duurt het voordat je gemist wordt? Dat wuiven mensen vaak weg, het is ook heftig. Maar als je zoon of dochter eens per week belt, en jij valt bijvoorbeeld net na dat telefoontje, kan het dus een week duren voordat je gevonden wordt. We willen mensen ervan bewust maken dat het belangrijk is om iemand in de omgeving te hebben waarmee je iedere ochtend even contact hebt.”

Mieke Melis van wmo radar in de Kipstraat

Vrijwilligers

Om het sociale netwerk op te bouwen, werkt wmo radar met vrijwilligers. “We hebben een maatjesproject ‘Het Goede Gesprek’: vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iemand die dat nodig heeft. Wil je graag iets betekenen voor ouderen in de buurt die veel alleen zijn, meld je dan gerust bij ons aan. We koppelen je dan aan een buurtbewoner die jouw gezelschap af en toe nodig heeft”, vertelt Mieke.

Voor meer praktische hulp is er het vrijwilligersproject BelFleur. “Hierbij help je bijvoorbeeld door één keer in de week boodschappen te doen, een kast op te ruimen of iemand naar het ziekenhuis te begeleiden. Gewoon de dagelijkse bezigheden waarbij ouderen die nog thuis wonen hulp bij kunnen gebruiken. Ook hiervoor zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers!”

Wil je als vrijwilliger iets betekenen voor oudere buurtbewoners? Meld je dan aan voor een van onze projecten!

Sociaal netwerk

Mieke is blij met haar werk als buurtcoach in het Hoogkwartier: “Ik krijg er energie van! Mijn streven is altijd om een eigen netwerk rond mensen te laten ontstaan. Ik ben daar even onderdeel van, en als het goed gaat, kan ik er weer uitstappen. Dan hebben ouderen zelf weer mensen om zich heen die dingen opvangen of ergens bij helpen. Zo probeer ik met mijn werk verschil te maken!”

Mieke is iedere maandag, dinsdag en donderdag in het Huis van de Wijk in de Kipstraat. Je kunt hier altijd binnenlopen of contact opnemen via: mmelis@wmoradar.nl of 06 11 38 41 40.

Mieke Melis van wmo radar in de Kipstraat

Ontdek meer verhalen!