Fatima van Wmo Radar

Fatima is buurtcoach van Wmo Radar voor het centrumgebied. Met haar werk ondersteunt ze bewonersinitiatieven zoals het culinaire evenement Hoogkwartier Proeft. Ook versterkt ze bestaande buurtnetwerken en zet nieuwe op. Hiervoor kijkt ze goed naar de buurt. Ze ziet welzijnswerk als de spil in het netwerk. Ze vertelt: “Een goed voorbeeld is het wijkrestaurant De Pollepel in de Kipstraat. Dit is ontstaan omdat ik veel eenzaamheid zag onder ouderen. In de Pollepel kunnen mensen één keer per week samen een gezonde maaltijd eten tegen een kleine vergoeding.”

Fatima woont zelf in Rotterdam Noord en is van Marokkaanse afkomst. Het netwerken en organiseren van sociale activiteiten heeft ze van huis uit meegekregen. Zo heeft haar vader een sociale stichting opgericht en heeft ze samen met hem het project ‘Adopteer een oma’ bedacht. Op haar 16e organiseerde ze al bijeenkomsten voor meiden in Rotterdam Noord. Maar de talenten van Fatima blijven niet beperkt tot organiseren en netwerken. Ze staat regelmatig op het toneel in een productie van het Rotterdams Wijktheater. Ze speelt daarin een autobiografische rol met een humoristische twist.

“Hoogkwartier Proeft laat zien dat de buurt veel diverser is dan je denkt als je hier op straat loopt.”

Over het Hoogkwartier is Fatima heel positief. “Ondernemers én bewoners hebben in het Hoogkwartier een unieke samenwerking die steeds meer vorm krijgt. Ze versterken elkaar. De Alliantie West-Kruiskade in het Oude Westen kan misschien een voorbeeld zijn voor het Hoogkwartier. Het zakgeldproject, waarbij jongeren voor een zakcentje klussen in de buurt doen, is daar een groot succes.” In het Hoogkwartier is Fatima ook begonnen met het zakgeldproject en verspreiden jongeren o.a. folders voor Garage Rotterdam. “Het is een win-win situatie want jongeren zijn van de straat en ze leggen al vroeg contact met ondernemers. Dat is weer handig als ze later een bijbaantje of een stageplek zoeken.”

Bewoners en ondernemers moeten op elkaar kunnen rekenen.

Ondanks dat Fatima enthousiast is over de buurt heeft ze toch een aantal verbetertips. “De deelnemers van het bewonersnetwerk moeten beseffen dat vrijwilligerswerk niet vrijblijvend is. Vind je het belangrijk genoeg? Dan moet je ook inzet tonen! Bewoners en ondernemers moeten op elkaar kunnen rekenen. Zorg dat je elkaars verwachtingen kent en verdeel de verantwoordelijkheid voor de onderdelen van een gezamenlijk project.”

Fatima denkt alweer aan een nieuwe activiteit in de wijk. Zou er iets georganiseerd kunnen worden waaraan meer bewoners deelnemen? Iets leuks, waarbij alle buren iets gemeenschappelijk doen? Bijvoorbeeld in het voorjaar allemaal een bloemetje buiten op het balkon? Als er sponsors voor zijn, kan het misschien gratis aangeboden worden. Ze lacht: “Ja, dat helpt altijd om mensen over de streep te trekken.” Aan het enthousiasme van Fatima zal het niet liggen!

Ontdek meer verhalen!