Eva van Groenten Zonder Grenzen

  • Auteur: Emiel Meijer en René Drummen
  • Fotograaf: Emiel Meijer
  • Datum: 13 augustus 2018

Groenten Zonder Grenzen is een vrijwilligersinitiatief dat overgebleven groenten en fruit verzamelt om daarmee gratis gezonde maaltijden aan te bieden. In het Wijkgebouw van Wmo Radar aan de Kipstraat 37 kun je wekelijks aansluiten bij zo'n maaltijd welke wordt georganiseerd door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Het project is in 2017 als een pilot gestart door veganist en idealist Myrthe Frissen. We spreken met Eva Aydin, één van de enthousiaste coördinatoren van Groenten Zonder Grenzen.

Adres

Kipstraat 37, Rotterdam

Openingstijden

Iedere woensdag van 18:30 tot 20:00 uur. Meld je aan op de website van Groenten Zonder Grenzen (GZG).

Links

Eva vertelt: “Het hoofddoel van dit initiatief, zoals Myrthe het heeft bedacht, is voedselverspilling, van onder andere groenten en fruit, onder de aandacht te brengen. Hoewel Myrte momenteel op wereldreis is, en andere ambities nastreeft, zijn er nu meer dan 25 vrijwilligers die haar initiatief dragen.”

Emiel Meijer
In de keuken van het Wijkgebouw tijdens Groenten Zonder Grenzen

Groenten Zonder Grenzen

Myrthe was, tijdens het opzetten van de pilot, een jonge arts in opleiding en vanuit de gedachte van Artsen Zonder Grenzen is ook de naam van haar initiatief voortgekomen: Groenten Zonder Grenzen.

“Het hoofddoel van dit initiatief is voedselverspilling onder de aandacht te brengen.”

Op de vraag wie de doelgroep van het initiatief is kan Eva kort zijn: “Voor iedereen! Groenten Zonder Grenzen is voor alle doelgroepen en dat zien we ook aan al onze gasten die het diner bezoeken. Het levert iedere maaltijd een breed scala aan gezellige en interessante gesprekken op die de sfeer heel relaxed en ongedwongen maakt.”

Groeten zonder grenzen

Voedselverspilling

De groenten die voor de maaltijden worden gebruikt komen o.a. van de markt op de Binnenrotte. Eva: “Van de groenten en het fruit dat overblijft zijn nog zoveel mooie gerechten te maken.”

Naast het op een positieve manier aandacht vragen voor het verminderen van voedselverspilling, bijvoorbeeld thuis in het dagelijks leven, gaat de aandacht ook naar gezond en duurzaam eten. Dat gaat niet ten koste van de smaak, want met creatieve recepten kunnen er heerlijke veganistische gerechten op tafel komen. Tot slot is ook de ontmoeting tijdens de maaltijd één van de aandachtspunten. Mensen, ongeacht leeftijd, achtergrond en opvattingen, gaan met elkaar aan tafel.

Groenten zonder grenzen

Vrijwilligers

Eva heeft zelf ruime ervaring in vrijwilligerswerk en is één van de coördinatoren van het project. In het dagelijks leven is ze actrice en theatermaker. Ze werd door een yogavriendin betrokken bij het initiatief. Ze ziet mogelijkheden om Groenten Zonder Grenzen op meerdere locaties te organiseren. “Door het in kaart brengen van beschikbare locaties en leveranciers zouden we veel meer mensen kunnen bereiken.”

Hoewel het aantal vrijwilligers in een korte tijd is gegroeid naar 25 enthousiaste mensen zoekt Eva altijd meer handjes die kunnen bijdragen. Eva: “Het werk bestaat o.a. uit het verzamelen van alle groenten en fruit, het bereiden van de gerechten, het klaarmaken van de eetzaal en tal van andere werkzaamheden die bij het organiseren van een wekelijks maaltijd komt kijken.”

Groenten zonder grenzen
Eten bij Groenten Zonder Grenzen in het Wijkgebouw

Donaties

Over de toekomst van het vrijwilligersproject is Eva enthousiast: “We zitten iedere week vol en hopen in de toekomst meer locaties te creëren waar mensen kunnen dineren.” Eva heeft nog wel een wens: “We zoeken altijd mensen die willen helpen! Dat kan door ondersteuning bij de organisatie, maar ook door donaties in de vorm van producten zoals olijfolie, rijst en kruiden. Op die manier kunnen wij voldoende variatie aanbieden in combinatie met onze groenten en fruit.”

Nieuwsgierig naar Groenten Zonder Grenzen? Je kunt iedere woensdag aansluiten bij de maaltijd in het Wijkgebouw van Wmo Radar aan de Kipstraat 37. Je hoeft je alleen even aan te melden via de website van het initiatief: www.groentenzondergrenzen.nl. Er is ruimte voor 30 personen, aanschuiven is gratis.

Coördinatoren Joris Holtermans en Eva Aydin
Coördinatoren Joris Holtermans en Eva Aydin

Ontdek meer verhalen!