Noel van Dumbo

  • Auteur: Rene Drummen
  • Fotograaf: Emiel Meijer
  • Datum: 28 mei 2019

Dumbo aan de Hoogstraat is een nieuw veganistisch restaurant opgericht door het creatieve Rotterdamse collectief Venour. Het is rebels, origineel, vrolijk, modern en artistiek. Het restaurant is vernoemd naar het voormalig industriegebied en kunstenaars enclave in New York. Ook is het restaurant geïnspireerd op het verhaal van het schattige olifantje Dumbo. We praten met Noel Deelen, een van de oprichters.

Adres

Hoogstraat 44a, Rotterdam

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag van 17.00 tot 00.00 uur.

Links

Noel is artdirector en het creatieve brein van Venour. “Voor Dumbo werk ik samen met Issam Yagoub en Uriah Arnhem. Issam is onze horecaman en heeft eerder Ballroom opgezet. Uriah is ondernemer / creatief en daarnaast ook acteur en stand-upcomedian. Samen hebben we het concept van Dumbo bedacht en gerealiseerd.”

Restaurant Dumbo | foto Emiel Meijer

Dumbo

Noel: “We hebben ons restaurant vernoemd naar het Disney olifantje Dumbo. Eerst werd er om Dumbo gelachen en later blijkt het olifantje de ster van het circus te zijn. De naam verwijst ook naar de wijk Dumbo in Brooklyn. Tegenwoordig is ‘Down Under the Manhattan Bridge Overpass’ een hippe buurt. Bedrijven hebben er plaatsgemaakt voor bewoners, kunstenaars en creatieve ondernemers. Zo’n zelfde ontwikkeling zien we gebeuren in de Hoogkwartier. De wijk wordt ontdekt en populair, zo gebeurde ook met het olifantje Dumbo.”

Veganistisch

Het idee voor een restaurant met gerechten zonder vlees, vis of andere producten of ingrediënten van dierlijke oorsprong kwam door een trip naar Berlijn. “We bezochten daar verschillende toffe restaurants, allemaal zonder vis en vlees. Dat wilden wij ook. Dumbo is een veganistisch restaurant, maar we omschrijven onze gerechten als eten zonder hartslag.”

Restaurant Dumbo | foto Emiel Meijer

Bijzondere gerechten

“We werken met een groep keuken creatieven. Er zijn twee verschillende menu’s met respectievelijk vijf of zes gangen, met namen als Don’t worry & Live a little. Bij het meest uitgebreide menu kun je drie uur tafelen.” Ieder menu biedt een uitgebreid palet aan smaken. Ze werken met seizoensproducten en per seizoen hebben ze nieuwe a la carte menu’s. Zo staat er nu Silken tofu Dashi, een amuse met veganistische kaviaar, op het menu.

Het meest populaire gerecht van de a la carte kaart is de vegan kapsalon met zoete aardappel en jong belegen polenta (salon de coiffure). Noel: “Dit gerechtje moet je zeker los bijbestellen: de uien bhaji met kokossaus, een zoet uiengerecht met een bijzondere tintelende nasmaak.” Bij Dumbo bieden ze ook een goede selectie aan cocktails, met hulp van buurman Barrelproof.

In de kelder is een verstopte bar, Kamer 1 genoemd, voor een gezellige borrel.

Naast het eten is ook het interieur bijzonder: met kunstwerken uit onder andere Detroit en de meubels die door verschillende kunstenaars gemaakt zijn. Zelfs het toilet is niet vergeten: het is helemaal beschilderd. In de kelder is een verstopte bar, Kamer 1 genoemd, voor een gezellige borrel.

Restaurant Dumbo | foto Emiel Meijer
Restaurant Dumbo | foto Emiel Meijer

Het Hoogkwartier

Noel: “Wij waren als Venour altijd reizend, iedere drie à vier jaar wilden we ergens anders zitten.” Inmiddels zitten ze al vijf jaar aan de Hoogstraat, langer dan ze van tevoren dachten. “De buurt voelt echt als een warm bad. Toen we hier aan het ontwikkelen waren, begonnen we de straat steeds leuker te vinden, de buurtbewoners vinden ons leuk, ze komen langs voor een drankje. We zijn verliefd op de Hoogstraat, dus blijven we. En toen het pand naast ons vrij kwam, zei de eigenaar ‘Moeten jullie hier niet iets mee doen?’” Noel: “Met het nieuwe pand voelt het als trouwen, een ring aan onze vinger. De doelgroep is mega divers, we willen iedereen binnen hebben. De hele buurt. We doen veel samen met Barrelproof, Woei en Van Beek.”

‘Enge’ steegjes opvrolijken met kunst

Wat Noel betreft zou hij de straatverlichting willen verbeteren in de Hoogstraat. “Er hangen nu van die oude hanglampen.” Hij suggereert lange prikkabels met lampen die voor meer licht zorgen. Ook zou hij iets willen doen met de transportstraten en expeditiehoven. Noel: “Ik heb daar al plannen voor, mooie schilderingen met goede belichting, zodat je à la de Witte de Withstraat een kunstroute kunt lopen”. Hij heeft dit plan bij de gemeente ingediend. De stichting BIZ Hoogkwartier kan hierin mogelijk ook iets betekenen.

Toekomst

Noel hoopt dat mensen jong en oud bewust naar het Hoogkwartier komen en dat hier dan ook ‘s avonds genoeg te beleven is.

Restaurant Dumbo | foto Emiel Meijer

Ontdek meer verhalen!