Maria van de Kip Gallery

  • Auteur: Marco Stout
  • Fotograaf: Marieke Odekerken
  • Datum: 08 juli 2018

Helemaal aan het begin van de Hoogstraat zit wellicht het grootste geheim van de buurt. De Kip Gallery is een Rotterdams begrip en voor iedereen die van kip houdt een absolute must go. Ondernemer Maria Gomes zwaait de scepter in dit gezellige kleine restaurant. In de ruimte staan een paar tafeltjes. Gelukkig kun je ook afhalen. Vaak staat de rij met mensen tot buiten.

Adres

Hoogstraat 6A, Rotterdam

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag van 13:00 tot 21:00 uur en zondag van 15:00 tot 21:00 uur.

Links

Bij De Kip Gallery kun je genieten van Portugese gebraden kip op houtskool volgens grootmoeders recept. Er zijn twee of eigenlijk drie sauzen (knoflook, piri piri of een mix van de twee). De kip eet je met rijst, frites, gepofte aardappel, maiskolf of salade. Deze eenvoud is tevens de grote kracht van De Kip Gallery.

Marieke Odekerken - Hoogkwartier - Kipgallery

Geheim recept

Maar er is meer. De sauzen zijn niet zomaar sauzen. De samenstelling is een groot geheim. Namelijk een geheim dat al jarenlang in de familie wordt bewaard. Maria is daar heel serieus over: “Wij maken echte soulfood. Onze sappige kippen worden gemarineerd volgens grootmoeders recept en vervolgens langzaam gegrild. Vervolgens wordt de kip overgoten met een heerlijke saus naar keuze. De sauzen zijn de basis van ons succes. Steeds krijgen we te horen dat onze sauzen toch echt de lekkerste zijn. We bewaken de recepten dan ook met ons leven.” Maria lacht.

Onze sappige kippen worden gemarineerd volgens grootmoeders concept en vervolgens langzaam gegrild.

Marieke Odekerken - Hoogkwartier - Kipgallery

Nieuwe vestigingen Kip Gallery

Inmiddels is Maria het concept van De Kip Gallery aan het uitrollen naar andere plekken zoals in Rotterdam op de Schiedamseweg en binnenkort ook in Amsterdam. En overal is het een succes. “Ik heb het concept meer tot een beleving gemaakt met een speciaal interieur. Nu willen we nog meer stappen maken zoals merchandise. Het product is echter hetzelfde gebleven. Dat blijft ook zo. Dat is goed. Daar willen we niet aan komen. Dat is mijn overtuiging.”

Marieke Odekerken - Hoogkwartier - Kipgallery

Kip Gallery aan de Hoogstraat

De Kip Gallery is in 2005 geopend aan de Hoogstraat 6 te Rotterdam. En dat is nog voordat de buurt Hoogkwartier werd genoemd. Een echte oud gediende dus. Na 6 jaar zijn ze verhuisd naar een groter pand aan de Schiedamse Vest en hebben daar drie jaar gezeten.

Voor een rustig ontbijtje kom ik graag bij café@home. De lunch doe ik het liefst bij Foo Concepts.

Sinds 2014 is de Kip Gallery weer terug waar het allemaal begonnen is en huist De Kip Gallery weer in het Hoogkwartier. “Wij hebben voor deze locatie gekozen omdat we graag in de omstreken van het centrum zitten. Maar in 2005 was dit nog niet echt een fijne buurt. Dat is nu veel beter!”

Marieke Odekerken - Hoogkwartier - Kipgallery

Flaneren

De toekomst voor het Hoogkwartier? De omgeving is in de afgelopen jaren heel erg positief ontwikkeld er zijn steeds meer ondernemingen die elkaar aanvullen. Maar als ik het voor het zeggen zou hebben zie ik een straat zonder auto’s en met veel terrassen. Een fijne flaneerstraat. Een beetje zoals in de oude straten in Portugal. Dat zou te gek zijn.

Marieke Odekerken - Hoogkwartier - Kipgallery

Ontdek meer verhalen!