Harrie Baas van Harries Wine & Deli

  • Auteur: Rene Drummen
  • Fotograaf: Emiel Meijer
  • Datum: 26 januari 2019

Geboren in Vlissingen en 25 jaar geleden naar Rotterdam gekomen. Harrie Baas ken je wellicht als eigenaar van zijn nieuwe zaak in de Hoogstraat: Harries Wine & Deli. Harrie was in het verleden mede-eigenaar van sterrenzaak Amarone aan de Meent en hij heeft ook bij Restaurant Parkheuvel in Het Park bij de Euromast gewerkt. Hij woont met veel plezier aan het Oostplein.

Adres

Hoogstraat 63A, Rotterdam

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur en zondag van 12.00 tot 20.00 uur.

Links

Harrie Baas van Harries Wine & Deli aan de Hoogstraat in Rotterdam foto's Emiel Meijer

De afgelopen jaren liep Harrie regelmatig door de Hoogstraat naar zijn werk. Hij voelde dat hier in de buurt iets ging gebeuren. “Het Hoogkwartier is veranderd door de bewoners en ondernemers. Ik voel hier veel positiviteit en energie. Er zit een diversiteit aan ondernemers met ieder een eigen karakter. Het zijn allemaal gastheren en gastvrouwen die hun bezoekers met open armen ontvangen.”

Harries Wine & Deli

De nieuwe zaak van Harrie op de Hoogstraat bestaat uit twee panden, ieder met een eigen ingang. In het horecadeel kun je dranken en kazen proeven en in het winkeldeel kun je de producten die je geprobeerd hebt direct kopen. Het draait bij Harries om de details. Harrie vertelt: “Ik wil weg van de mainstream. De klant aandacht geven is voor mij heel belangrijk, en het servicegericht zijn staat voorop. Ik noem mijn klanten dan ook altijd ‘gasten’.”

Harrie Baas van Harries Wine & Deli aan de Hoogstraat in Rotterdam foto's Emiel Meijer

Exclusieve producten

Harrie heeft veel mooie en bijzondere wijnen en kan daar uren over vertellen: “Momenteel zijn Duitse en Oostenrijkse wijnen helemaal in.” Daarvoor luistert Harrie o.a. tijdens beurzen naar zijn leveranciers en gasten en pitcht hij zijn ideeën. Ook volgt hij op internationaal niveau de trends in de keukens van de wereld om te ontdekken waarmee gekookt wordt. “Want die smaken zie je dan ook weer terug komen in de dranken.”

Naast wijnen kun je ook voor delicatessen bij Harrie terecht zoals de worst van Brandt & Levie en de kazen van Kaasaffineurs Van Tricht, dé kaas van de sterrenzaken. En hij heeft kaviaar van House of Caviar, duurzaam en betaalbaar. Een portie is bij Harrie al te koop vanaf 20 euro. Zijn expertise ligt ook op het terrein van whisky. Hij verkoopt whisky van Beek Spritis. Bier is zijn nieuwste ontdekking. Met het tegenoverliggende Bier & Zo selecteert en verkoopt hij een aantal bijzondere bieren.

Harries verkoopt Limburgse wijn tot exclusief bronwater uit de Stille Oceaan

Harrie Baas van Harries Wine & Deli aan de Hoogstraat in Rotterdam foto's Emiel Meijer

Non-alcoholisch

Op zoek naar iets zonder alcohol? Ook voor niet-alcoholische dranken kun je bij hem terecht. Zo vertelt Harrie enthousiast over zijn speciaal gebrouwen theeën, bijvoorbeeld de jasmijnthee. Hij heeft les gehad van de beroemde Kiona Malinka, zij is dé leverancier aan theesommeliers van sterrenrestaurants. Harrie: “Ik zocht bij Amarone een vervanging voor het wijnarrangement, voor als mensen geen alcohol wilden. Zo heb ik bij een zesgangenmenu hetzelfde aantal verschillende theesoorten gepresenteerd.”

Koffie

Ook de koffie bij Harrie is speciaal geselecteerd. Hij serveert koffie van Giraffe Coffee Roasters uit Rotterdam. Harrie: “De koffie wordt bij Giraffe speciaal voor ons gebrand.” Harrie weet wat de smaak van zijn gasten is, en de gast waardeert dat steeds meer. Zelfs het bronwater is bijzonder: “Ik serveer een exclusief water uit de Stille Oceaan.”

Uiteraard is de presentatie van de producten op hoog niveau. Voor de verschillende dranken heeft hij bijpassende glazen waarin de smaakbeleving optimaal tot zijn recht komt.

Geveltuinen in de Hoogstraat

Hoogstraat

Harries zit aan de Hoogstraat tussen Verward en Barrelproof. Volgens Harrie is de Hoogstraat echt een van de aders van Rotterdam. Zelf eet hij graag pizza bij O’Pazzo of een menu bij het, net buiten het Hoogkwartier gelegen, vegetarische restaurant Spirit in de Groene Passage. Harrie: “Alles is daar zo smaakvol!”

Hij hoopt dat de doorstroom van de Markthal naar dit deel van de Hoogstraat de komende jaren wordt verbeterd. Wat hem betreft mag er bij de winkels ook wat minder hekwerk voor ramen. “De panden zijn buiten openingstijden te veel afgesloten met rolluiken, dat geeft een gesloten gevoel.” Zijn tip aan collega-ondernemers: “Doe ‘s avonds wat meer lichtjes aan, dat bevordert de levendigheid in de straat. We moeten samen gezelligheid en saamhorigheid creëren.”

Harrie Baas van Harries Wine & Deli aan de Hoogstraat in Rotterdam foto's Emiel Meijer

Ontdek meer verhalen!