Saloua van Politie Rotterdam

  • Auteur: Werkgroep communicatie Hoogkwartier
  • Fotograaf: Marieke Odekerken
  • Datum: 19 april 2017

In het Hoogkwartier hebben we een echte Rotterdamse als wijkagent: Saloua Ben Larbi. Dat ze politieagente zou worden was al vroeg duidelijk. “Mijn opa was een politieman in Marokko en tijdens de Tweede Wereldoorlog een tijd in Frankrijk. En mijn vader was ook politieagent in Marokko. Als kind vond ik het erg interessant om de oude politiefoto’s van mijn opa en vader te bekijken. Ik ben dus eigenlijk met het uniform opgegroeid. De keuze was dan ook niet moeilijk voor mij.”

Saloua is als klein meisje opgegroeid in Delfshaven. “Ik ben 47 jaar geleden in Marokko geboren, maar woon al 46 jaar in Rotterdam. Ik weet dus niet beter dan dat Nederland mijn land is.” Saloua werkt inmiddels 28 jaar bij de politie. Ze is begonnen op de administratie waar ze kon snuffelen aan het politiewerk. Na het behalen van haar politiediploma heeft ze gewerkt op verschillende afdelingen zoals opsporing, recherche afdeling geweld, mobiele eenheid (ME), veel voorkomende criminaliteit en persoonsgerichte aanpak. Ze is van alle markten thuis.

Ongeveer 9 jaar geleden is Saloua gestart als wijkagent in het Oude Westen, een diverse wijk met veel verschillende culturen en gebruiken. “Ik heb daar met veel plezier 7 jaar gewerkt.” Saloua vervolgt: “In 2013 kregen we de Nationale Politie en is ervoor gekozen om alle wijkagenten in het centrum te wisselen. Ik werd in de Stadsdriehoek geplaatst. Ik heb erg moeten wennen aan het centrum. Het is bijvoorbeeld veel groter dan het Oude Westen en heeft een andere problematiek en dus aanpak. In het Oude Westen is het werk letterlijk op straat te vinden. In het centrum moet ik als wijkagent het werk ook achter de voordeur zoeken. Dat vraagt om een hele andere manier van werken.”

Saloua vindt het Hoogkwartier een bijzondere buurt in het centrum. “Ik merk dat de bewoners en de ondernemers graag samen willen werken om er een leuke, ondernemende en bewoonbare buurt van te maken. Dat vind ik echt bijzonder.” Saloua wil graag met de ondernemers en bewoners participeren om tot een prettige leefomgeving te komen. Om dit te bereiken is ze verbindend, en sterk gemotiveerd om haar werk goed te doen.

Op basis van de cijfers wordt het Hoogkwartier gezien als een ‘veilige buurt’. Uiteraard is er wel criminaliteit maar in vergelijking met andere buurten is het er relatief rustig. “Dit willen we ook graag zo houden en het liefst willen we de bestaande criminaliteit nog verder verminderen. Daarom moeten mensen ook altijd aangifte doen of bellen wanneer ze iets verdachts zien.”

“Ook in mijn vrije tijd ben ik vaak in het centrum te vinden. Samen met mijn gezin, familie of vrienden gaan we dan gezellig naar de bios of gewoon een drankje doen. Het is toch een beetje mijn gebied.”

De politie surveilleert nu preventief en op basis van de politiemonitor. “Dit betekent dat ik als wijkagent regelmatig in onze systemen kijk wat er in deze buurt gebeurt en op welke tijden. Aan de hand daarvan maak ik een werkopdracht voor de rest van het wijkteam. Ook luister ik naar wat de behoefte is van de bewoners en ondernemers. Daarom is het belangrijk om in contact met elkaar te blijven.”

Er zijn een aantal verbeterpunten in de buurt zoals de straatverlichting. “Het is nu vaak te donker en dat geeft een gevoel van onveiligheid. Verder zou het geen overbodige luxe zijn als er meer ondernemers camera’s zouden ophangen in hun zaak. Camera’s op straat is geen optie voor de gemeente vanwege de kosten, dus zullen ondernemers zullen het zelf moeten doen.”

De ontwikkeling van het Hoogkwartier als buurt ervaart Saloua als heel positief. “Ik zie dat er steeds meer leuke winkels met positieve ondernemers bijkomen wat de buurt levendiger maakt. Ik zou wel graag zien dat het Hoogkwartier meer betrokken wordt bij de rest van het centrum van Rotterdam. Dan is er meer aanloop van winkelend publiek en wordt het nog gezelliger. En meer mensen op straat geeft meer gevoel van veiligheid.”

Een wijkagent houdt zich bezig met de aanpak van sociale problemen, maar ook met zaken als overlast, kleine criminaliteit, milieu en verkeer. In samenwerking met collega’s van de surveillancedienst, recherche, milieu en jeugd werken de wijkagenten voortdurend aan het verbeteren en vergroten van de veiligheid in de wijk.

Heb je vragen, tips of opmerkingen over de veiligheid in het Hoogkwartier, neem dan gerust contact op met wijkagent Saloua Ben Larbi: 0900 – 8844 of direct: 06 – 52545702.

Ontdek meer verhalen!