Bewoner Marieke

  • Auteur: Rene Drummen
  • Fotograaf: Marieke Odekerken
  • Datum: 22 maart 2018

Marieke woont samen met haar vriend in het Hoogkwartier. Ze zijn bij toeval in de buurt terechtgekomen en zijn erg blij met hun stekje aan de Kipstraat, waar ze alweer bijna twee jaar wonen. Marieke: "Qua locatie en bereikbaarheid ligt de buurt erg centraal, ideaal!". Haar enthousiasme voor het Hoogkwartier vertaalt zich ook naar haar studie, een master sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze gaat binnenkort aan de slag met een onderzoek naar de veerkracht van de buurt.

Marieke en haar vriend wonen in het Kipstraat-gebouw, midden in het Hoogkwartier. In eerste instantie was het woongebouw, waar ze een appartement huren, alleen voor senioren. Maar sinds een aantal jaar wonen er ook jonge stelletjes en een paar studenten. Marieke woonde voordat ze naar Rotterdam verhuisde in Leiden, waar ze ook studeerde. Ze voelt zich inmiddels helemaal thuis in Rotterdam: “gewoon lekker jezelf zijn”.

Veldacademie

Marieke is bezig met een master sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar afstudeerproject doet ze bij de Veldacademie, een bureau voor actuele stedelijke vraagstukken. Ze onderzoekt in haar project de veerkracht van mensen. Ze richt zich daarbij specifiek op de veerkracht van een gemeenschap. Marieke: “Hoe kunnen mensen in een bepaalde buurt zich aanpassen aan veranderingen, zonder grote tegenslag? In mijn onderzoek richt ik mij op de omgeving van het Hoogkwartier”.

Statushouders

De aanleiding voor haar onderzoek in het Hoogkwartier was het verhaal over het statushoudersproject in de Hoogkwartier Jaarkrant. De foto’s met de verhalen van de statushouders raakte haar als socioloog. Ze vroeg zich af hoe dat samengaat: de nieuwkomers, statushouders, met de bewoners die er al langer wonen en die zelf niet migrant zijn. Het statushoudersproject in het Hoogkwartier is bijzonder, want vaak worden statushouders en vluchtelingen buiten het centrum geplaatst. De locatie van de opvang aan de Bredestraat is dus bijzonder, en een uitzondering op de regel.

Vluchtelingen, asielzoekers en statushouders

We vragen Marieke wat nou precies het verschil is tussen vluchtelingen, asielzoekers en statushouders? Ze legt uit: “Vluchtelingen zijn mensen die vluchten voor bijvoorbeeld een oorlog. Asielzoekers zijn vluchtelingen die daadwerkelijk vragen of ze hier mogen blijven. En een statushouder is een asielzoeker die, voor vijf jaar, een verblijfsvergunning heeft gekregen. Daar gaat natuurlijk een grondig onderzoek aan vooraf. Als er maar één ding niet klopt aan hun verhaal dan worden ze afgewezen. Voor de asielzoekers uit Syrië is het wel duidelijk, omdat daar een onmenselijke situatie heerst.”

Marieke interviewt

Marieke schrijft tot eind maart aan haar onderzoeksvoorstel. Komende maanden gaat ze allereerst veldonderzoek doen. Ze start daarbij met het interviewen van betrokken bewoners. De uitkomsten van haar onderzoek zijn ook bedoeld voor de gemeente Rotterdam. Wil je meewerken met het onderzoek van Marieke? Stuur dan een bericht met je gegevens naar info@hoogkwartier.nl.

Levendigheid

Marieke heeft inmiddels een paar favoriete spots waar je haar kunt tegenkomen. Zo komt ze graag bij By Jarmusch voor de onbeperkte koffie en Amerikaanse pannenkoeken. Maar ze pakt ook graag een pizza bij Old Scuola Pizza. Wat haar betreft mag het Parkje bij Achterklooster een zonnig en gezellig grasveld worden zodat de buurt daar in de zomer lekker kan relaxen. Ook vindt Marieke een leuke vintage winkel wel iets voor het Hoogkwartier.

Ontdek meer verhalen!