Ellis van Kunstuitleen Rotterdam

  • Auteur: Esther Wienese
  • Fotograaf: Hans van der Post
  • Datum: 17 juni 2016

Na veertig jaar heeft de Kunstuitleen Rotterdam de Nieuwe Binnenweg ingeruild voor de Goudsesingel. Het is een hele drukke tijd met –nu nog– twee locaties. “We nemen langzaam afscheid van de oude locatie met nog een festival, een garagesale en een depotopruiming aan het eind van 2016. Op de nieuwe locatie hebben we flink verbouwd en zijn we nu al open in onze nieuwe thuishaven, het Hoogkwartier!” vertelt hoofd Kunstuitleen Ellis van den Berg.

De Kunstuitleen zocht een nieuw onderkomen omdat het pand aan de Nieuwe Binnenweg werd verkocht. Een makelaar attendeerde Ellis op de Goudsesingel 268. Ze kende deze hoek van de Rotterdamse binnenstad door de Groene Passage. “Ons hele team vond het pand afschuwelijk vanwege het lage plafond.” Maar daar tegenover stonden de grote glazen pui, de overzichtelijke ruimte voor expositie boven, ruimte voor een depot in de kelder en de expeditiestraat aan de achterkant. “Ideaal als aanrijroute.” Dus ging Ellis maar eens buurten bij de buren van het Slaapbankencentrum en zag daar een soort dakjes in het plafond. Weer terug prikte ze voorzichtig in de plafondplaten. “En toen dacht ik: volgens mij kan dit een heel mooi pand zijn als je het stript.” En ze had gelijk. De witgeschilderde hoge ruimte is licht en prachtig. “Met een bijna museale uitstraling.”

Ellis tekende het contract voor de Goudsesingel al in september 2015. “En daarna leek het opeens wel of iedereen bezig is om naar het Hoogkwartier te komen. Het gonsde dat het Industriegebouw een nieuwe impuls zou krijgen, dat MVRDV hierheen zou komen en Old Scuola Pizza (najaar 2016) en we zagen steeds meer leuke winkels oppoppen. Er gebeurt echt wat in de cirkel rond de Markthal. En ik denk dat het hier alleen nog maar nog meer hip en booming wordt. Je hebt hier zoveel aparte winkels. Echt anders dan in de rest van het centrumgebied.”

En groot voordeel van de wijk is de parkeergelegenheid voor de deur. “Er is hier altijd plek en de parkeerkosten (aan de Oostzijde van de Goudsesingel) zijn de helft lager dan in het centrum.”

Kunstuitleen Rotterdam verhuurt én verkoopt kunst aan particulieren en bedrijven en speelt daarmee in op de leen- en deeleconomie. De klanten van de Kunstuitleen komen uit de hele regio en leven vaak bewust in de sfeer van de deeleconomie. “Zij hoeven niet zo nodig iets in bezit te hebben. Ze lenen het en ruilen het op enig moment weer in.” Maar Kunstuitleen doet meer. “Je kunt ook bij ons terecht als je een bedrijfsevent wilt laten aankleden met kunst of als je een keer wilt uitpakken met kunst tijdens een etentje. Kunst kun je op meerdere manieren inzetten. We zijn continue bezig met nieuwe concepten.”

“We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een levendige en gezellige buurt.”

De Kunstuitleen is na Garage Rotterdam en Thyade Art de derde grotere kunstzaak in de buurt. “We voelen ons hier heel welkom. Bloemist Franc Nissen op de Goudsesingel is heel blij met ons en de mensen in de buurt ook. Toen we laatst een bankje – een kunstwerk – buiten zetten zei een buurman: ‘Wat wordt het hier leuk!’ Dat is uiteraard goed om te horen. We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een levendige en gezellige buurt.”

Ontdek meer verhalen!