Danielle en Michel van Aboriginal Art Gallery Rotterdam

  • Auteur: Rene Drummen
  • Fotograaf: Shelley Trustfull - Trustfull photodesign
  • Datum: 27 oktober 2017

Bij de ingang staat op een bord 'Welkom aan de andere kant van de wereld'. Binnen begeef je je in de Outback van Australië. Ondernemersechtpaar Danielle van Dam en Michel Arends runnen al ruim 10 jaar de Aboriginal Art Gallery Rotterdam annex Didgeridooschool Rotterdam. En heb je de smaak van Australië, en Nieuw-Zeeland, goed te pakken dan kun je je laten adviseren door hun collega-ondernemer Jean-Paul Ponte. Hij biedt via zijn reisbureau Fivesenses op maat reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland aan. In deze zaak, die sinds kort aan de Mariniersweg is gevestigd, vind je dus drie bijzondere concepten ineen.

Adres

Mariniersweg 24 a, Rotterdam

Openingstijden

Woensdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur

Links

Aboriginal kunst

De ruimte van de galerie op de Mariniersweg heeft een mooi glazen dak. Hierdoor valt er in de galerie veel licht op de kunstwerken. Als ik vraag wat Michel’s favoriete kunstwerken zijn wijst hij eerst het kunstwerk van Arkeria Rose Armstrong aan. Het is een kleurrijk landschap met rivierbeddingen en velden, kenmerkend voor de streek New South Wales. Het bijzondere van Aboriginal kunst zijn de vele stippen. Iedere stip stelt een voorouder voor. Dit geeft het kunstwerk een extra spirituele laag.

Danielle en Michel van Aboriginal Art Gallery Rotterdam

Sarrita King

Michel vertelt ook enthousiast over het kunstwerk van Sarrita King: “Ze is een internationaal bekende Aboriginal kunstenares en maakt schilderijen van onweer. Je voelt de elektrische lading als het ware.” Nieuwsgierig naar haar werk? Sarrita is onlangs een samenwerking aangegaan met Samsung. Je kunt haar werken zien als je een Samsung The Frame tv hebt. Deze televisie verandert namelijk in een kunstwerk als hij uit staat. Liever een schilderij aan de muur? Een origineel Aboriginal kunstwerk is in de galerie te koop vanaf 150 tot 3.000 euro.

Iedere stip stelt een voorouder voor. Dit geeft het kunstwerk een extra spirituele laag.

Didgeridooschool

Het bespelen van de didgeridoo, uitgesproken als didzjeriedoe, gebeurt via de techniek van circulaire ademhaling: je blaast uit door de pijp, en tegelijkertijd adem je in door je neus. En dat is een heel speciale techniek, die moet je echt leren. Op de Didgeridooschool kun je cursussen volgen voor beginners en gevorderden, drie keer per week: op vrijdagavond, zaterdag en zondagochtend. Ook kun je een workshop boeken voor een bedrijfs- of familiefeestje.

Danielle en Michel van Aboriginal Art Gallery Rotterdam

Danielle vertelt enthousiast: “De Didgeridooschool stond niet in ons ondernemingsplan toen we 10 jaar geleden van start gingen. Maar toen we een paar weken open waren, kwam er een didgeridoospeler in de galerie. Hij zei direct dat we iets met de didgeridoo moesten gaan doen en zo is de school eigenlijk bij toeval ontstaan.”

Wist je dat het bespelen van de didgeridoo goed is tegen snurken en slaapapneu?

 

Danielle en Michel van Aboriginal Art Gallery Rotterdam

Komst naar het Hoogkwartier

Michel: “Ik had vijf jaar geleden nooit aan deze locatie gedacht, maar dit gebied ontwikkelt zich ontzettend goed. De ruimte die we hier konden krijgen is ideaal voor onze galerie en reisorganisatie: veel licht door het glazen dak.” Hij ziet deze positieve ontwikkeling ook in Het Industriegebouw, een oorspronkelijk bedrijfsverzamelgebouw in een modern jasje. Wat hem betreft komen er nog meer trendy winkels bij aan de Mariniersweg.

Reizen

Ook als je nog nooit in Australië bent geweest: de Aboriginal Art Gallery Rotterdam is een aanrader voor iedereen die van bijzondere moderne kunst houdt en anders is er de mogelijkheid om met Fivesenses naar Australië (of Nieuw-Zeeland) te gaan.

Danielle en Michel van Aboriginal Art Gallery Rotterdam

Ontdek meer verhalen!