Charlotte Wooning

  • Auteur: Mirthe Smeets
  • Fotograaf: Emiel Meijer
  • Datum: 17 december 2018

De sieraden van edelsmid Charlotte Wooning zijn inmiddels een begrip, nationaal en internationaal. Haar sieraden liggen bij winkels in het buitenland, van Duitsland tot Japan. Ze verkoopt ook veel online via haar webshop. Haar Rotterdamse winkel bevindt zich al bijna tien jaar (sinds 2009) op de Hoogstraat.

Adres

Hoogstraat 8, Rotterdam

Openingstijden

Donderdag van 12:00 tot 17:00 uur, vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur en zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur. In aanloop naar de feestdagen is de winkel meestal dagelijks geopend.

Links

Klanten zijn vaak verbaasd om daar niet alleen haar toegewijde verkopers te ontmoeten, maar ook Charlotte zelf aan te treffen. Ofwel werkend aan een sieraad achterin de winkel, ofwel achter de toonbank en in gesprek met geïnteresseerden. Ze houdt ervan om contact met haar klanten te hebben. “Ik ontwerp voor iemand en ik wil weten: wie is dan die iemand?”

Charlotte Wooning in het Hoogkwartier

De Hoogstraat

Charlotte vindt de Hoogstraat een prettige straat voor haar winkel. “Vroeger was er niet veel te doen, maar nu zitten er overal koffietentjes en leuke zaakjes, waardoor mensen er langer blijven hangen. Het is een leuk plekje.” Ze vindt het ook prettig dat ze in het centrum zit, maar toch een bepaalde rust vindt in de straat en mensen er makkelijk kunnen komen. Het voelt inmiddels als haar eigen buurtje, ook al woont ze elders in de stad. Ze drinkt koffie bij @Home, koopt haar gebak bij Urban Bakery, slaat materialen in bij Van Beek en gaat naar de fysio verderop in de straat. Ze zou best haar atelier ook in de Hoogstraat willen hebben.

Unieke ontwerpen

Alle sieraden van Charlotte zijn met de hand gemaakt en bestaan uit originele materialen, zoals zilver, goud, stenen. Klanten kunnen in de winkel iets uitzoeken, of online, waar het aanbod ruimer is, of in overleg iets samenstellen. Zo was er laatst een koppel, twee vrouwen, die geen ringen konden vinden die bij hen beiden pasten. Na overleg met Charlotte vonden ze iets waar ze allebei blij van werden. Of er was een opa die zijn kleinkinderen sieraden wilde geven, nieuwe, op maat gemaakte, en sieraden uit Indonesië als basis gebruikte. Charlotte: “Bij ons kun je ook oud goud om laten smelten tot een nieuw juweel. Het is prachtig als er dan een nieuw sieraad ontstaat met een verhaal en historie.”

Charlotte Wooning in het Hoogkwartier

Interesse voor mode, juwelen en het menselijk lichaam

Charlotte was van kleins af aan al bezig met creëren, met borduren, weven, kleien, noem het maar op. Ze besloot naar de Willem de Kooning Academie te gaan, richting Mode. In 2001 rondde ze haar opleiding af. Ze begon in 2005 met haar eigen sieradencollectie, nadat ze een tijdje allerlei projecten en modeshows had georganiseerd. Sieraden kwamen per toeval op haar pad. Ze werd door een vriendin getipt die haar benaderde voor een project. Als ze er even goed over nadenkt, beseft ze dat ze altijd al wel een zwak had voor echt mooie sieraden. Ze kreeg ze vroeger al van haar grootmoeder, die benadrukte dat ze extra zuinig moest zijn op een armbandje van echt goud of zilver. Ze draagt zelf een ketting waarin de koralen ketting van haar oma verwerkt is. Haar zus en andere familieleden dragen ook sieraden waarin deze ketting verwerkt is.

Charlotte geeft aan dat ze zich door ‘learning by doing’ steeds verder ontwikkelde op sieradengebied. Tegenwoordig heeft zij meerdere edelsmeden (5) in haar team, waar ze ook van leert, doordat zij vaak met elkaar in gesprek gaan over mogelijkheden of karakters van materialen. Ze geniet ervan dat er steeds weer nieuwe ontdekkingen zijn, zoals de ‘cultured diamonds’ die nu volop in ontwikkeling zijn. Wat zou de intrede van deze diamant met de consumentenmarkt gaan doen? Ze filosofeert er graag over.

De edelsmid begon met een focus op mode en kwam uiteindelijk uit bij juwelen. Beide interessante branches, omdat het lichaam daarin centraal staat. Iedereen is anders en dat kun je met wat je draagt nog meer cachet geven. Het sieradenvak vindt ze uiteindelijk het allermooist. Het is ook fijn, als persoon met altijd vele ideeën, om gefocust te zijn op een specifieke richting. Daarnaast is het prachtig om zo klein te werken. Je ziet het kunstwerk in je handen ontstaan. Het materiaal is uitdagend en er is weinig voor nodig om een groot resultaat te bereiken.

Charlotte Wooning in het Hoogkwartier

Draagbaarheid, kwaliteit en trends

Binnen het sieradenvak is Charlotte niet gericht op de high fashion. De juwelen moeten draagbaar zijn. Trends houdt ze wel bij. Op dit moment zijn grote oorbellen bijvoorbeeld in de mode. Dan kriebelen Charlottes vingers om een eigen variant te maken binnen de grote oorbellen-trend. In haar atelier toont ze een mooie oorbel met ovalen vorm en puntig uiteinde en een lange gouden hang-oorbel, tot zo ongeveer op je schouders. Een oorbel, die ze eerst nog drie keer zo lang had willen maken, maar vanwege de draagbaarheid wat korter hield. “Het zou mooi kunnen zijn om bij een feestje één heel lange oorbel te dragen, met je haar één kant op. Heel classy. Maar uiteindelijk mag de gebruiker zelf doen wat hij wil uiteraard”, dat kan Charlotte goed loslaten.

“Het is soms niet te voorspellen welke sieraden populair zijn, of wanneer er een hausse of baisse ontstaat binnen de verkoop.” Soms denkt haar team: ‘dat sieraad gaat eruit, en een tijd later is het uitverkocht’. Dat hadden ze bij van die kleine oorbelletjes bijvoorbeeld regelmatig: die verkochten dan onverwacht goed ineens. Vooral de oorbellen die dan net iets anders waren; een sluiting die andersom zat of een materiaalkleur die onderscheidend was. Ook de oorbellen met parel liepen goed. Het was ook wel eens andersom: dan moeten ze afscheid nemen van een ring die minder goed liep dan verwacht. Wat dat betreft doet haar team geen concessies: de focus ligt bij leren en verbeteren, niet bij per se aan iets vasthouden als het niet goed genoeg is.

Charlotte Wooning in het Hoogkwartier

Mooi zijn zoals je bent

De visie achter haar filosofie is: voel je mooi zoals je bent. Charlotte: “Soms helpt het als je iets moois aandoet, dan voel je je af. Toen ik een tijdje in Parijs woonde, inspireerden de Fransen me erg. Zij liepen er elke dag bij alsof ze naar een feestje gingen, in klassieke, tijdloze, stijlvolle kleding. In Nederland doen we dat niet altijd, dat past niet bij onze nuchtere instelling. Dat is jammer! Het is juist fijn om je best te doen, om je élke dag mooi te voelen.”
Het is niet Charlottes bedoeling om de onzekerheid van alle vrouwen aan te pakken. Maar als ze met haar producten een kleine bijdrage kan leveren aan een goed, trots gevoel, is zij al blij. Het is ook de reden dat ze is begonnen met het organiseren van een Ladies Day, een dag waarop ook beauty producten verkocht worden, met coupons in een ‘ladybag’ van collega-ondernemers. Een dag waarop mensen extra in de watten gelegd worden.

Plannen

De edelsmid en haar team hebben nog vele plannen. Zo zouden ze best nog meer willen groeien, vooral in het buitenland. In Duitsland, in België. Een winkel in een andere stad zou ook mooi zijn, maar het is dan belangrijk dat er een goede smid in de buurt is en dat de verkoopbehoeftes goed getoetst worden. Daarnaast zou Charlotte nog meer willen doen met edelstenen en unica’s. Misschien zou ze ook nog iets meer willen stilstaan af en toe. “Ik wil altijd maar doorgaan, heb vele ideeën die opborrelen. Mijn team heeft dat ook. Dat is zo leuk! Maar soms is het goed om niet alles te willen, om te kijken naar wat we al bereikt hebben. En om rustig de tijd te nemen voor nieuwe dingen.”

Charlotte Wooning in het Hoogkwartier

Pakpapier

In de aanloop naar de feestdagen toe kun je terecht in Charlottes winkel in de Hoogstraat. Om mooie sieraden te kopen, of advies in te winnen. Of om iets nieuws te leren. Charlotte gaat, samen met haar team, een workshop pakpapier aanbieden voor kinderen. Je bent welkom om aan te schuiven!
Zie www.charlottewooning.com voor meer informatie.

Ontdek meer verhalen!