Bewoners Quin en Annemarie
- Auteur: Marieke Jonkers
- Fotograaf: Hans van der Post Photography
- Datum: 01 november 2016
Kunstenaars Quin en Annemarie wonen al tien jaar in hun appartement aan de Goudsesingel. Ze kennen elkaar van de Willem de Kooning Academie waar ze in 2009 zijn afgestudeerd. Het wonen in het Hoogkwartier voelt voor hen een beetje als een reünie, met oud-klasgenoten Noel van Venour en Tjeerd van het Industriegebouw om de hoek. Ze maken vanuit hun ateliers in huis totaal verschillend werk: Annemarie houdt zich bezig met post-apocalyptische kunst en Quin begeeft zich op het gebied van de Lowbrow.
Het werk van Annemarie visualiseert moderne ruïnes en laat een dialoog zien tussen natuur en cultuur. “De mens is er relatief nog maar zo kort, maar we eigenen ons de wereld toe. Ons bestaan kan zo weer over zijn en wat laten we dan achter?”
Haar inspiratie haalt ze uit de praktijk, door met haar camera op zoek te gaan naar ingestorte plekken en te bestuderen hoe het verval eruit ziet. Deze zoektocht resulteert bijvoorbeeld in een serie van zes kleine, ronde level-paintings: futuristische beelden met daarin verschillende landschappen met iconisch speelgoed in verweerde status. Naast haar schilderwerk en fotografie, houdt ze zich bezig met grafische vormgeving.
De mens is er relatief nog maar zo kort, maar we eigenen ons de wereld toe. Ons bestaan kan zo weer over zijn en wat laten we dan achter?
Toen Quin in Museum Boijmans Van Beuningen een expositie zag van Keith Haring was hij verkocht. “Ik ben hele drukke tekeningen en schilderijen gaan maken. Tot voor kort maakte ik veel zeefdrukken bij Mesh Print Club. Dat was geweldig, maar ik concentreer me nu weer op tekeningen en schilderijen. Met toegankelijke en goedkope middelen probeer ik heel toffe dingen te maken.”
Quin haalt inspiratie uit zijn rijk gevulde boekenkast, comic books en (teken)films. Hij heeft alle films met Nicolas Cage verzameld! Quin werkt ook in café De Riddert. “In de kroeg komen alle rangen en standen uit de samenleving. Het is een ideaal testpubliek voor mijn werk. Het is erg leuk als mensen elementen in mijn kunst herkennen.” De verhalen uit de kroeg hebben ook geleid tot inspiratie voor een kinderboek met rijmpjes en tekeningen over Rotterdam: Tien rare stukkies voor Rotterdamse ukkies.
Quin en Annemarie voelen zich thuis in het Hoogkwartier. Quin: “Het is prettig dat iedereen in de stad lekker op zichzelf is, terwijl je elkaar wel gedag zegt en af en toe een praatje met elkaar maakt.” Vanuit hun appartement met zicht op het kruispunt Goudsesingel-Mariniersweg kunnen ze veel gebeurtenissen goed volgen. Annemarie: “Deze locatie brengt bijzondere momenten met zich mee. Een aantal jaar geleden bijvoorbeeld, toen werd de marathon vanwege de hitte stilgelegd en waren we getuige van een voor veel mensen emotioneel moment.”
Het is prettig dat iedereen in de stad lekker op zichzelf is, terwijl je elkaar wel gedag zegt en af en toe een praatje met elkaar maakt.
Vooral Harolds en Van Beek worden veel bezocht door Quin en Annemarie. Ook gaat Quin bijna elke dag sporten in MyGym. “Het is een leuke sportschool met aardige mensen.” In de afgelopen tien jaar hebben ze de buurt flink zien ontwikkelen. Annemarie: “Voorheen zaten hier vooral grotere meubelzaken. Nu vestigen zich hier meer speciale, unieke ondernemers zoals het Naaicafé, Pebbles Kitty Cat Café en Highstreet Hotdogs. En het is heel prettig dat alles binnen handbereik is.” Ook volgen ze de ontwikkelingen in het Industriegebouw en verwelkomen als kunstenaars de komst van Kunstuitleen Rotterdam. Al is Quin wel een beetje allergisch voor hipsters: “Het leukste is het als het nieuwe er weer vanaf is, en er weer normale mensen komen.”