Savoy Hotel

  • Datum: 11 juni 2015

Het Savoy Hotel op de hoek van de Hoogstraat en de Kipstraat was een initiatief van de N.V. Wereldhaven. In de eerste ontwerpen was er nog sprake van een womotel. Een soort serviceflat met een hotel. Het gerealiseerde gebouw bestaat uit een hotelgedeelte van zeven verdiepingen. De voor- en achtergevel zijn identiek.

De Wereldhaven had samen met Savoy een uitvoerige studie gedaan om aan alle eisen van de bezoekers te voldoen. Zo zijn de bedden er langer dan normaal omdat men er rekening mee heeft gehouden dat ook de mensen langer worden.

In 1977 waren er plannen het hotel te sluiten en een nieuw groter hotel te bouwen aan het Weena naast het Groothandelsgebouw. Het bestaande hotel zou na vervanging een kantoorfunctie moeten krijgen. Het hotel was inmiddels onderdeel van een concern dat ook het Atlanta Hotel beheerde. In 1985 werd het hotel ingrijpend gerenoveerd.

Behalve de kamers heeft ook de begane grond een totale gedaantewisseling ondergaan. Kunststof verving de oorspronkelijke stalen kozijnen. De specifieke Wederopbouwsfeer is hierdoor verdwenen. Het hotel richtte zich altijd op de zakelijke markt, omdat het vanwege de excentrische ligging niet aantrekkelijk was voor toeristen. Maar door de bouw van de nieuwe Bibliotheek, de kubuswoningen van Piet Blom en het metrostation Blaak is de positie sterk verbeterd.

Ontdek meer verhalen!