Nicole van het Kiphofplein

  • Datum: 11 juni 2015

Nicole Martens is beeldend ontwerper en beweegt zich tussen verschillende beeldende disciplines. Dat maakt haar werk bijzonder; het is niet meteen te duiden of in een hokje te plaatsen.

Nicole zegt daar zelf over: “Ik heb een ontwerpstudio op het snijvlak van het artistieke, culturele en commerciële domein. Ik maak autonoom werk en ik werk in opdracht. Mijn werk gaat over het ingrijpen in intuïtieve processen om tot visueel intrigerende werken te komen. Het is een spel tussen verrassingen en rationele afwegingen. Experiment en onderzoek zijn belangrijke aspecten in mijn werk.” Voorbeelden van projecten van Nicole zijn het ontwerp voor een nationale postzegel en een kleurenplan voor gebouwen in Haarlem.

Nicole maakte in het Hoogkwartier de werken ‘Game of Lines’ en ‘Dancing On A Ceiling’ op het Kiphofplein. Het werk op het trottoir genaamd ’Game of Lines’ is gecombineerd met de Superzebra van kunstproducent Mothership. “De gedachte was om de ruimte van het trottoir kleiner en spannender maken door met minimale middelen het plein op te delen en tegelijkertijd een spelfunctie te suggereren voor kinderen. Het ontwerp is geïnspireerd op de beeldtaal van de wederopbouw. Met referenties naar wegmarkeringen en stoepspellen voor kinderen is een ontwerp ontstaan waarbij de ruimte een nieuwe betekenis krijgt. Het nodigt nu uit tot een nieuwe invullingen.” 

“Ik streef naar een harmonieus geheel dat open staat voor een eigen interpretatie van de kijker en zo nieuwe perspectieven biedt.”

 

Het werk ‘Dancing On A Ceiling’ is ook geïnspireerd op de beeldtaal van de wederopbouw maar heeft een totaal andere uitwerking gekregen. Op het plafond en de pilaren is een prachtig schouwspel ontstaan van gekleurde vormen. Het geeft de eerst zo troosteloze overkapping een totaal andere ervaring. De werken vormen de volgende stap in de transformatie van een onbestemde ruimte naar een levendig plein.

Nicole heeft een hechte band met de buurt. “Het Hoogkwartier is een van de mooiste buurten van Rotterdam. Ik heb van 2010 tot 2013 een studio gehad op de Hoogstraat. Ik kom er nog steeds graag. Van Beek Art Supplies is essentieel voor mijn vak, Maddogs vaak mijn redding in nood en er moet ook altijd even bijgepraat worden met mijn vrienden van WOEI en Stout/Kramer. De buurt wordt steeds leuker. Heel tof om dat te zien!”

Ontdek meer verhalen!