Carel van het Wijkorgaan Stadsdriehoek

  • Auteur: Rene Drummen
  • Fotograaf: Gaby Jongenelen
  • Datum: 09 mei 2016

Sinds twee en een half jaar is Carel van Wankum lid van het Wijkorgaan Stadsdriehoek. De laatste twee jaar is hij ook voorzitter van de organisatie. Na een loopbaan als constructeur, bij een ingenieursbureau in de weg- en waterbouw, geniet Carel nu van zijn welverdiende pensioen.

Maar stilzitten doet hij allerminst. Zo is hij actief bij wijkvereniging Pompenburg en liet hij zich zo overhalen om ook bij het Wijkorgaan Stadsdriehoek aan de slag te gaan. Carel vindt het uitdagend om de organisatie goed draaiende te houden. Als het moet, regelt hij zelf de uitbetalingen van de Opzoomer- bonnen en bewonersinitiatieven.

Carel kent het Hoogkwartier goed en komt weleens bij Café Cultura en Coolblue. Zijn biertjes en whisky’s koopt hij ook in de buurt, bij Bier&Zo. Hij is enthousiast over de samenwerking tussen bewoners en ondernemers in de buurt. Carel: “In de bewoners- en communicatiegroep van het Hoogkwartier werken bewoners én ondernemers actief samen. Dat is redelijk uniek, zeker in Rotterdam. Overigens zijn de bewoners van het Hoogkwartier goed vertegenwoordigd in het bestuur van Wijkorgaan Stadsdriehoek, met René als medebestuurder.”

Carel is enthousiast over de ontwikkeling van het Hoogkwartier. Hij ziet dat het vooruit gaat qua aankleding en leefbaarheid. “De bewoners zijn écht bezig met de ontwikkeling van de buurt en dat is goed. Heel veel andere bewonersgroepen worden pas opgericht als er problemen zijn.” Qua verbetering zou hij inzetten op betere verlichting in de buurt. “Misschien kun je lantaarnpalen neerzetten, maar dan natuurlijk wel straatlantaarns die passen bij het karakter van het Hoogkwartier.” Hij is ook een groot voorstander van de vlonders. “In de winter gebruik je ze voor fietsen en in de zomer haal je van een aantal vlonders de fietsen eraf en maak je er terrassen van!”

“De bewoners van het Hoogkwartier zijn goed vertegenwoordigd in het bestuur van Wijkorgaan Stadsdriehoek, met René als medebestuurder.”

Over het Wijkorgaan

Het Wijkorgaan is een faciliterende instelling voor bewonersorganisaties en in beperkte mate voor de Vereniging van Eigenaren in het centrumgebied. Ze staan boven de bewonersverenigingen en leggen de contacten met de gemeentelijke instanties. Daarnaast bieden ze vergaderruimtes aan voor bewonersgroepen op de Kipstraat.

Het Wijkorgaan geeft ook de krant De Stadsruit uit, die dit jaar zeven keer verschijnt in een oplage van 9000 stuks. Hiervoor is een eigen redactie van negen man actief. Het wijkorgaan zorgt voor verbinding tussen gemeente en bewoners. Een voorbeeld hiervan is het doorsturen van de berichten over evenementen-en horecavergunningen van de gemeente, die het wijkorgaan dan terugkoppelt aan de betreffende bewonersvereniging.

 

Dit interview heeft plaatsgevonden in mei 2016. Carel van Wankum is overleden op 11 februari 2020. Wij wensen familie, vrienden, en bekenden veel sterkte met het verlies van Carel.

Ontdek meer verhalen!