Ward en Bas van Verward

  • Auteur: Esther Wienese
  • Fotograaf: Hans van der Post Photography
  • Datum: 05 september 2016

Voor de beste koffie, bier, wijn en hapjes, gezelligheid en verfijnd gastheerschap ga je naar Verward, het nieuwe café en restaurant in de Hoogstraat. De eigenaren Ward en Bas kozen bewust voor deze straat. Ward: “De vibe is hier fijn: bruisend maar toch rustig; positief kalm. Je voelt de kracht en potentie. Volgens mij wordt dit de hipste straat van Rotterdam; een soort Witte de With, maar dan met meer klasse en kwaliteit.”

Adres

Hoogstraat 69A, Rotterdam

Openingstijden

Donderdag t/m maandag van 14:00 tot 23:00 uur

Links

Ward en Bas werken beide al een half leven in de Rotterdamse horeca en hebben ook eerder samengewerkt. In Verward bundelen ze hun krachten. Ward ontfermt zich over de dranken en Bas verzorgt het eten. Samen willen ze het fenomeen buurtcafé upgraden. Ward: “Je hebt in de stad plekken waar je heerlijke koffie kan drinken, je hebt leuke biercafés, toprestaurants en een enkele goede wijnbar, maar geen plek waar dat allemaal samen komt. In die niche springen wij.”

De circa veertig wijnen op hun kaart betrekken ze van ruim twintig verschillende leveranciers, elk met hun specialiteit. “Onze wijnkaart is er een die je verwacht bij een goed restaurant.” De kwaliteitsbieren van de tap en uit flesjes komen van Rotterdamse brouwerijen en de koffie van Man met Bril. Als frisdranken serveren ze dadel-granaatappelsap en pruim-kardemonsap. Ook de hapjes wijken af van het gemiddelde café. Bas bereidt hapjes als vistartaar, lamsgehaktballetjes met rozemarijnmosterd, slakken en inktvis.

“Je hebt in de stad plekken waar je heerlijke koffie kan drinken, je hebt leuke biercafés, toprestaurants en een enkele goede wijnbar, maar geen plek waar dat allemaal samen komt. In die niche springen wij.”

Een grote pre van de Hoogstraat vinden de mannen dat die een beetje uit de loop ligt. “We willen juist niet in het centrum zitten waar mensen binnen komen vallen om te drinken. We willen dat mensen gericht naar ons toe komen.” Ze hebben er het volste vertrouwen in dat dat ook gaat gebeuren: “Verward is van de grond gekomen met crowdfunding dus het grootste deel van ons publiek kennen we al.” Er hebben 130 mensen geïnvesteerd in hun zaak, veelal vrienden uit de horeca. Hun Facebook-pagina had al voordat ze openden meer dan duizend likes.

Ward en Bas kennen het Hoogkwartier goed. Ward woont in Kralingen en komt al jaren in de Hoogstraat. Bas woont sinds kort op het Groenendaal. Hun favorieten zijn Bier & Zo, Barrelproof en de Kip Gallery. “En tijdens de verbouwing van Verward kwamen we drie keer per dag bij de Praxis op de Hoek. Perfect.”

Wat ze als ondernemers aantrekkelijk vinden aan de straat is dat er veel jonge ondernemers zitten die het leuk vinden om samen te werken. “Wij willen ook graag meewerken aan evenementen en elkaar promoten. Dan kunnen gasten lunchen bij Memory Lane, borrelen en een hapje eten bij ons en afzakken bij Proost. Dan gaat de straat ‘s avonds ook meer leven.”

Ontdek meer verhalen!