Bewoners Diederik en Eveline

  • Auteur: Anne Klapmuts
  • Fotograaf: Hester Blankestijn
  • Datum: 10 juni 2020

Acht jaar geleden koopt Eveline haar appartement aan de Hoogstraat. Op dat moment staat er nog veel leeg in de straat, maar in de afgelopen jaren heeft ze de buurt enorm zien veranderen. “De wijk heeft zich heel positief ontwikkeld; er zitten leuke ondernemers en voor een locatie midden in het centrum is het best stil.”, zegt Eveline. Ze woont samen met haar vriend Diederik en poes Kiwi.

Nieuwe keuken

Eveline en Diederik zijn net klaar met het klussen aan hun nieuwe keuken. De muur naar de woonkamer is opengebroken waardoor de twee ruimtes nu één geworden zijn. Eveline: “Ik kook graag terwijl mijn gasten aan tafel zitten. En ik ben heel blij met onze SMEG koelkast en natuurlijk de psychedelische vloer!” Ook Diederik houdt van koken. “Ik ben half Indisch en onze vrienden noemen mijn pittige nasi nu vlam nasi!”, vertelt hij. “Het fijne aan de nieuwe keuken is dat het aanrecht hoog is, hierdoor kan ik lekker rechtop koken.”

Bewoners Eveline en Diederik door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Als Eveline en Diederik geen zin hebben om zelf te koken, biedt het Hoogkwartier hen genoeg eettentjes. “De Chinese noodle bar Cate Dak is super goed. Het is een echte Chinees met zelfgemaakte noodles. Dubble mushroom is mijn favoriet.”, zegt Eveline. Diederik vult aan: “Voor mij is Bapboss Korean Cuisine op de Goudsesingel een feestje. De Koreaanse kip is heerlijk!” Speciaalbiertjes scoren ze graag bij Bier & Zo en voor taartjes en andere zoetigheden is Crumble & Sass de go-to. Ook halen ze af en toe een Poke Bowl bij Ohana Poke of schuiven ze aan bij COCO Rotterdam.

Groen dak

Het balkon aan de achterzijde van het huis kijkt uit over de zwarte daken van de winkelpanden aan de Hoogstraat. In Evelines ideale wereld wordt dit een groot, groen terras. “Ik merk dat buitenruimte steeds belangrijker voor me wordt. Deze daken vergroenen is niet alleen fijn om op te kunnen vertoeven, het absorbeert ook de warmte en het water wat nu niet goed weg kan. Onze Dakendiva Esther Wienese zet zich in voor dit soort projecten.”, zegt Eveline. Poes Kiwi maakt nu al veel gebruik van de daken. Als echte nachtbraker springt ze ‘s avonds laat over de balkonreling en speurt ze rond over de daken.

Bewoners Eveline en Diederik door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Werkgroep Hoogkwartier

Als actieve bewoner zat Eveline een tijdje in de werkgroep van het Hoogkwartier. “Ik vond het erg leuk om mee te denken. En ook al zit ik nu niet meer actief in de groep, ik help wel graag mee aan bepaalde projecten. Of ik scoop nieuwtjes uit de wijk door naar de krant, want ik werk voor DPG media van onder andere de Havenloods en indebuurt.”

De ouderen die daar samen eten vinden het echt fantastisch dat je komt.

Voor de werkgroep schreef Eveline een artikel over Eten in de Pollepel, een ervaring die haar altijd is bijgebleven. “Iedere dinsdag kun je als bewoner van het Hoogkwartier aanschuiven voor een 3-gangen maaltijd in het wijkgebouw aan de Kipstraat. De ouderen die daar samen eten vinden het echt fantastisch dat je komt. Dit initiatief mag nog meer zichtbaarheid hebben!” Voor meer informatie over de aanschuifdiners op dinsdag kun je terecht bij WMO Radar in het wijkgebouw.

Bewoners Eveline en Diederik door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Hoogkwartier Showkwartier

Het buurtfestival Showkwartier heeft Eveline natuurlijk ook niet gemist. “Daar ben ik twee dagen geweest, het was zo leuk!”, zegt ze enthousiast. “Alle ondernemers uit de buurt waren aanwezig, een veiling van het Venduhuis, kappersbeurt van Kinki, wijnproeverij van Verward. Er was zelfs een bowlingbaan aangelegd! Het is een leuke manier om mensen uit de buurt te ontmoeten, ik vind het echt tof dat ze dit organiseren.”

Deelvervoer

Eind 2019 nam Eveline nam deel aan de Mobility Challenge van het Stadslab Hoogkwartier. Het was een project voor het creëren van meer groen in combinatie met het testen van deelvervoer in samenwerking met Hely. Aan het begin van de Hoogstraat was er een hub gecreëerd met auto’s, elektrische fietsen, bakfietsen en normale fietsen waar deelnemers gebruik van konden maken. “Ik had op dat moment geen auto en maakte al eens gebruik van ander deelvervoer. Die elektrische fiets was echt top, daar ga je zo snel op!”, zegt Eveline. “Nu is er een beetje een overkill aan deelvervoer. Je hebt Juve, Greenwheels, Hely, maar ook alle elektrische scooters van bijvoorbeeld Felyx en Check.”

 

Bewoners Eveline en Diederik door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Hoogstraat

Over het afsluiten van de Hoogstraat voor auto’s heeft Eveline een duidelijke mening. “Helemaal geen autovervoer is echt onhandig, want dan moeten we onze auto’s weghalen en in de Kiphof garage zetten.”, legt ze uit. Over eenrichtingsverkeer in de straat – een van de uitkomsten van de Mobilty Challenge – is ze daarentegen erg positief. “Er is veel sluipverkeer en dat verdwijnt allemaal door de straat een eenrichtingsweg te maken. Dat scheelt super veel verkeer. En de terrasvlonders maakt de straat nog gezelliger.”

Er is veel sluipverkeer en dat verdwijnt allemaal door de straat een eenrichtingsweg te maken.

Hoe Eveline de toekomst voor zich ziet, vindt ze moeilijk te zeggen. “Ik had eigenlijk niet eens verwacht dat ik hier zo lang zou wonen. Op een gegeven moment wil ik waarschijnlijk echt meer groen en buitenruimte om me heen. Maar voor nu is deze centrale locatie in de stad perfect!”

Bewoners Eveline en Diederik door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Ontdek meer verhalen!