Bewoners Roos en Ber

  • Auteur: Anne Klapmuts
  • Fotograaf: Hester Blankestijn
  • Datum: 11 juni 2020

De geboren en getogen Amsterdammers Roos en Bèr verruilen anderhalf jaar geleden de hoofdstad voor Rotterdam. En daar hebben ze nog geen seconde spijt van gehad. Ze voelen zich welkom in Rotterdam en in het Hoogkwartier. Bèr: “We hadden in het begin steeds het gevoel dat we op vakantie waren”. Samen met hond Pip wonen ze in de Mariniershof aan de Kipstraat. Het appartement staat vol planten en op het zonnige balkon groeien groenten en kruiden in de moestuinbak.

Welkom thuis

Roos en Bèr voelen zich al snel thuis in Rotterdam. Ber: “Het is een hele bijzondere stad. Het heeft de allure van een internationale metropool zoals London of New York, maar dan in dorpsformaat.” De Rotterdammers die ze ontmoeten heten ze warm welkom in de stad. “Toen we aan het klussen waren, kwamen de buren meteen oliebollen brengen.”, vertelt Roos. Bèr vult aan: “En de RET-conducteurs in de tram zijn zo vriendelijk. Ik raad alle Rotterdammers aan om eens de tram te nemen in Amsterdam om het verschil op te merken.”

Bewoners Roos en Bèr door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Lot uit de loterij

De zoektocht naar een huis in Rotterdam is al een tijdje gaande als Roos en Bèr hun huidige appartement tegenkomen. “We waren eigenlijk niet perse op zoek naar een plek in het centrum. We keken vooral naar huizen in de Tarwewijk en Oud-Charlois.”, zegt Roos. Het appartement in de Mariniershof is in slechte staat en Roos vindt het maar een donker hol. Maar Bèr kan hier doorheen kijken en ze besluiten het te nemen. Nu zijn ze nog dagelijks blij met deze keuze. “Het voelt als een lot uit de loterij. De locatie is zo goed. Het is heel centraal, maar toch rustig. Door de driehoek voelt het als een klein en afgeschermd buurtje midden in de stad”, legt Bèr uit.

Soms voelt het alsof we in een super luxe penthouse zitten. De plantenbakken voor de deur worden verzorgd, er is een lift en een technische ruimte. En in december staat er zelfs een kerstboom!

De Mariniershof is een wooncomplex met seniorenappartementen. “Het is zo’n leuk gebouw om in te wonen, iedereen is heel aardig tegen elkaar. Er zijn veel oudere bewoners, maar er trekken ook steeds meer jongeren in. Dit creëert een toffe mix.”, zegt Roos. Bèr: “We hebben hiervoor altijd in tijdelijke of antikraak woningen gewoond, dus dit voelt echt enorm luxe. Alsof we in een penthouse wonen!”

Bewoners Roos en Bèr door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

COCO Rotterdam

Bèr reist voor zijn werk bij stichting Bits of Freedom, die opkomt voor digitale mensenrechten, nog heen en weer naar Amsterdam. Roos kan daarentegen in haar nieuwe thuisstad blijven. Na de verhuizing besluit ze alsnog een masterstudie te gaan volgen. “Door zo’n grote verandering in je leven, ga je ineens ook andere dingen aanpakken.”, legt ze uit. Haar studie Sociologie aan de Erasmus Universiteit combineert ze met haar horeca-baan bij COCO Rotterdam op de Hoogstraat. “COCO was een van de eerste plekken in Rotterdam die we ontdekten, destijds nog gevestigd in de Hofbogen als Toko Trash. We vonden die plek echt fantastisch en baalden dus toen we hoorden dat ze gingen sluiten.”, vertelt Roos. “Later bleek de zaak te verhuizen naar de Hoogstraat, dus dat was perfect. Toen ik een horecabaan zocht om te combineren met mijn studie, ben ik meteen gaan vragen of ik bij COCO kon werken.”

Hoogkwartier

COCO is niet de enige zaak in de buurt waar Roos en Bèr graag komen. Ze genieten ook van andere horeca en afhaalzaken in het Hoogkwartier. “Radjoe Art is een van de meest onderschatte zaken van heel Nederland. De vegetarische roti en de bara’s zijn zo goed. Alles is super vers en wordt voor je neus bereid.”, vertelt Ber. “Dit gedeelte van de Hoogstraat is voor mij de perfecte winkelstraat. Allemaal kleine ondernemers en een heel goede mix qua aanbod. Niet alleen maar hip gedoe.” Roos: “Bier&zO is mijn favoriet, daar verkopen ze echt de meest gestoorde biertjes. Zeker in deze horecaloze tijden vanwege de Corona maatregelen, was dit echt onze to go.” Ook Bar Jigger op de hoek van de Kipstraat en Hoogstraat mag niet ongenoemd blijven. “Eigenaar Ken is een soort van buurt oom, hij wil met iedereen kletsen. Hij bakt soms pannenkoeken en nu staat het er ineens helemaal vol met planten.”

Bewoners Roos en Bèr door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Terrassen

Na de sluiting vanwege de Corona maatregelen, mag de horeca weer open. Op de Hoogstraat zijn de terrasvlonders in opbouw en er is sprake van een tijdelijke afsluiting voor auto’s. Roos en Bèr vinden dit positief en zien een gemoedelijke zomer tegemoet. “Het gaat denk ik voelen als een soort permanente Koningsdag. Plekken als Old Scuola krijgen een groot en gezellig terras, alsof we in Portugal of Berlijn zijn. Het warme weer helpt hier ook bij natuurlijk!”, zegt Bèr. “Het Hoogkwartier is ook de ideale buurt om straten autoluw te maken, want je hebt hier alle expeditiestraten waardoor bevoorrading van plekken altijd mogelijk blijft.”

Griekse zwerfhond Pip

Minimaal drie keer per dag wandelen ze door de wijk om hun hond Pip uit te laten. Pip is een geadopteerde zwerfhond uit Griekenland. “Ik ken hierdoor iedere stoeptegel.”, vertelt Bèr. “En de buren kennen ons door Pip, want ze is nogal een aandachtstrekker. Toen ze er net was, hebben we veel met haar geoefend in het trappenhuis, omdat ze dat heel spannend vond.” Ieder weekend wandelen ze met Pip door het Kralingse Bos. “Zo’n fijn bos op 20 minuten wandelafstand van ons huis is echt een cadeautje”, zegt Roos. Het park voor de deur aan de Kipstraat kan volgens haar nog wel een upgrade gebruiken. “Het heeft de potentie om een open plek te worden waar iedereen samenkomt. Dat we er echt gaan zitten in plaats van alleen maar doorheen wandelen.”, legt ze uit. “Ik heb geen idee welk ontwerp hiervoor zou passen, maar waarschijnlijk kan MVRDV hier vast iets moois van maken!”.

Bewoners Roos en Bèr door Hester Blankestijn in het Hoogkwartier

Roos en Bèr zijn zo enthousiast over hun appartement en het Hoogkwartier dat ze zichzelf hier nog een lange tijd zien wonen. “Op een gegeven moment wil ik wel graag iets aan de keuken laten doen, want die is nu te klein. Ik houd van koken en heb maar een mini stuk aanrecht om op te werken.”, vertelt Bèr. Roos: “Mij lijkt het leuk als de buurtfestivals grootser worden, zoiets als het Bluegrass festival in Rotterdam-Noord. Dat past heel goed in deze buurt.”

Ontdek meer verhalen!