Suardus Ebbinge voorzitter gebiedscommissie

  • Auteur: Jos den Daas
  • Fotograaf: Gaby Jongenelen
  • Datum: 11 mei 2015

Sinds begin 2014 is Suardus Ebbinge voorzitter van de gebiedscommissie Rotterdam Centrum. Het is zijn taak, en die van andere leden van de gebiedscommissie, om de kloof tussen bewoners en ondernemers en de Gemeenteraad zo klein mogelijk te houden. “Ik zie mezelf niet als een politicus aan de knoppen, maar veel meer als lobbylist van bewoners en ondernemers in mijn gebied.”

Als voorzitter van de gebiedscommissie is hij ook aanspreekpunt voor en vertegenwoordiger van het Hoogkwartier. Hij heeft een speciale band met de wijk: “Wat ik mooi vind aan het Hoogkwartier is dat er mensen uit de straat, bewoners en ondernemers, hebben gezegd: we gaan hiermee aan de slag. In een paar jaar tijd is de straat enorm opgeknapt, dat is echt fantastisch.”

In een interview met omroep OPEN Rotterdam pleitte Suardus voor het creëren van een levendige stad. “Uitgaan en wonen moet met elkaar samen kunnen gaan. Verder willen we de gezellige gebieden beter met elkaar verbinden.” Het Hoogkwartier kan volgens hem ook levendiger worden bijvoorbeeld door het plaatsen van vlonders met terrassen op parkeerplaatsen. Suardus: “Belangrijk is de leegstand tegen te gaan en winkelruimtes te vullen. Ik ben erg blij met een initiatief als Highstreet Hotdogs. Met een mooi terras kan deze kruising (Hoogstraat/Goudsewagenstraat) het hart van de wijk worden.” Volgens hem staat een straat altijd in verhouding tot zijn omgeving. “Er gaat nu veel aandacht naar de Hoogstraat. De kracht begint bij deze straat, dat hebben we ook gezien bij de Witte de Withstraat. Alle zijstraten profiteren van zo’n ‘hoofdstraat’. Daarnaast vormt de Hoogstraat een belangrijke verbinding van het centrum naar Kralingen.” Volgens Suardus kunnen de gebieden beter op elkaar aansluiten. Met de komende herinrichting van het Oostplein kunnen we wellicht hierop inspelen.

“Ik haal mijn speciaal bieren graag bij Bier&zO.”

Suardus legt uit dat het Hoogkwartier een bijdrage heeft ontvangen van gemeente Rotterdam om een website te ontwikkelen om bewoners, ondernemers en bezoekers te informeren over de wijk. Op de vraag wat er nog meer zal gaan gebeuren of wat we nog kunnen verwachten zegt hij: “Het is heel belangrijk dat bewoners en ondernemers zelf met ideeën komen. Ik vind het belangrijk om deze plannen te stimuleren, maar de bewoners en ondernemers hebben uiteindelijk zelf de sleutel in handen.”

Suardus Ebbinge (1982) werd geboren in Den Haag en groeide op Delft. Als student kwam hij naar Rotterdam en volgde hij de studie sociologie aan de Erasmus Universiteit. Met een master in Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid leerde hij kansen en problemen van de grote steden te analyseren.

Ontdek meer verhalen!