Marco wint Van der Leeuwprijs voor Hoogkwartier

  • Auteur: Werkgroep communicatie Hoogkwartier
  • Fotograaf: Gaby Jongenelen
  • Datum: 16 november 2017

Marco Stout nam in 2010 het initiatief om een vergeten buurt tussen Mariniersweg, Goudsesingel, Oostplein en Burgemeester van Walsumweg te revitaliseren. Nu is het Hoogkwartier een hippe buurt dat bruist van de energie. En dat is volgens de jury van de Van der Leeuwprijs mede te danken aan zijn inspanningen.

Initiatief

“Tot zeven jaar geleden was deze buurt een desolate uithoek van de binnenstad met veel leegstand en weinig aansprekende winkels. Ik zag echter de potentie; een echt buurt, goede voorzieningen en prachtige wederopbouwpanden” vertelt Marco. Hij nam eigenhandig het initiatief om de buurt uit het dal te trekken: “Ik heb eerst een onderzoek gedaan waarbij vele aspecten van de buurt in kaart werden gebracht; van de geschiedenis tot de details in de architectuur en van de samenstelling van de bewoners en winkels tot het aantal bomen in de buurt. Het onderzoek werd aangevuld met een aantal voorstellen voor korte – en lange termijn verbeteringen voor de buurt. Daarna ben ik het verhaal simpelweg gaan vertellen. Van lezingen voor gemeentelijke afdelingen tot bewonersavonden. Mensen gingen daardoor op een andere manier naar de buurt kijken. Ambtenaren werden zich bewust van de potentie van de buurt en bewoners gingen de buurt beter waarderen. Zo  was sommige bewoners bijvoorbeeld nooit opgevallen dat er zulke mooie balkonnetjes aan de panden zitten.” lacht Marco.

Luwte

Waar in gebieden zoals de Binnenrotte en Meent de afgelopen jaren flink geïnvesteerd is, heeft het Hoogkwartier vooral in de luwte geopereerd. “Dat was gek genoeg een beetje ons geluk, want zo konden we onze eigen gang gaan.” Grote kracht van het Hoogkwartier is de samenwerking tussen bewoners, ondernemers, eigenaren en de gemeente. Bewoners en ondernemers maken bijvoorbeeld samen plannen. “Zo ontstaat er een goede energie in de buurt; jonge mensen willen er nu wonen en startende ondernemers beginnen er hun bedrijf.”

Statushouders

Een mooi voorbeeld van die positieve energie is de opvang van statushouders in de buurt. Toen Rotterdam plekken zocht voor statushouders, ontving de buurt deze mensen met open armen. “Ze zijn heel mooi opgenomen in de buurt. We hebben er ook een project van gemaakt, door de mensen hun verhaal te laten vertellen en vervolgens te delen op social media en de website. We hebben activiteiten georganiseerd. Zonder ook maar één wanklank. Zo kan het dus ook, daar ben ik trots op.”

Toekomst

Inmiddels werkt hij samen met meerdere partijen uit de buurt, waaronder architectenbureau MVRDV dat sinds anderhalf jaar ook in het Hoogkwartier gevestigd is, aan een toekomstvisie voor het Hoogkwartier. “In en rondom het Hoogkwartier komen een aantal vraagstukken samen die bepalend zijn voor de toekomst van de oostelijke binnenstad zoals de verbindingen met het Maagd van Holland Kwartier over de Mariniersweg en met Kralingen over het Oostplein. Maar ook de invulling van de expeditiestraten en het behoud van de wederopbouwarchitectuur; het is een historisch buurtje, maar we moeten het ook naar de toekomst brengen. Dat is een mooie uitdaging.”

Van der Leeuwprijs voor Marco

De Van der Leeuwkring is een groep geëngageerde ondernemende Rotterdammers die zich vanuit het opdrachtgeverschap willen richten op de ontwikkeling van de kwaliteit van architectuur, stadsontwikkeling en landschap in Rotterdam en regio. Zij reiken ieder jaar de Van der Leeuwprijs uit aan een Rotterdammer met een privaat initiatief dat publieke waarde voor de stad heeft geïnitieerd.

Ontdek meer verhalen!