Geveltuinen in het Hoogkwartier

De bewoners van het Hoogkwartier willen heel graag meer groen in de wijk. Dat blijkt uit de peiling die we hebben gehouden rond de Mobility Challenge. We kunnen een hele snelle slag slaan als we geveltuinen maken. Doe je mee?

Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is een strook vol bloemen en groen direct naast je voordeur. Daarvoor mag je maximaal anderhalve stoeptegel gebruiken en er moet 1,80 meter stoep loopruimte over blijven.

Waarom een geveltuin?

1: als iedereen meedoet fleurt het straatbeeld er enorm van op. 2: het is goed voor de bloemetjes en de bijtjes. 3: groen maakt ons gelukkiger en gezonder (is wetenschappelijk aangetoond).

Wat plant je in een geveltuin?
In de geveltuin kun je bloemen en planten in kwijt. Met één stokroos, druif of struik fleur je jouw portiek al enorm op.

Wie legt de geveltuinen aan?
Voor de aanleg van een geveltuin moet er 30 cm zand afgegraven worden en vervangen door tuinaarde. Wij zorgen voor al het materiaal (aarde, scheppen, struiken). De aanleg doen we samen. Daarvoor organiseren we een plantdag.

Wie onderhoudt de geveltuin?
De geveltuin moet je zelf door bijhouden. Dat is niet veel werk: geregeld water geven en 1 x per jaar bemesten en snoeien.

Wie gaat dat betalen?
Bij voldoende animo vragen we bij de gemeente een zogenaamd Bewonersinitiatief voor het aanleggen van de geveltuinen en de eerste beplanting. Uiteraard mag je er zelf planten aan toevoegen, bolletjes in planten, enzovoort.

Wanneer komen de geveltuinen er?
Bij voldoende belangstelling en akkoord van de Vve’s organiseren we z.s.m. na IJsheiligen een geveltuin plantdag; dat zal dus begin mei zijn.

Meld je aan!
Lijkt het je het leuk om in jouw eigen geveltuin aan de slag te gaan? Stuur een mail naar info@hoogkwartier.nl met als onderwerp ‘Geveltuinen Hoogkwartier’. Aanmelden kan tot 1 februari. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer effect, dus doe mee!