Leonie van Stiltecafé Adem Inn

Onlangs opende in de Hoogstraat Stiltecafé Adem Inn. Deze koffiebar en stilteplek is een initiatief van Leonie van Staveren. Je kunt er een goede kop ‘Slow Coffee’ krijgen, een boek uit de bibliotheek pakken en je even terugtrekken uit de hectiek van alledag. Er is een stilteruimte waar niet gepraat wordt en een cafégedeelte waar dat wel mag.

Adres

Hoogstraat 27 a, Centrum

Openingstijden

Woensdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Links

Leonie vertelt over haar concept: “We hopen mensen te verleiden om even een momentje ‘offline’ te gaan. Je telefoon mag je bij binnenkomst in een kluisje leggen en krijg je bij je vertrek opgeladen terug. In de avonden geven we lezingen, workshops en andere activiteiten gericht op levensvragen en maatschappelijke thema’s.”

“We hopen mensen te verleiden om even een momentje ‘offline’ te gaan.”

Leonie werkt voor de Dominicaanse kloosterorde. “De orde zet zich in om plaatsen van reflectie en verdieping te bieden voor mensen van uiteenlopende achtergronden. Vanuit dat project zochten we naar een nieuwe plek waar we mensen kennis kunnen laten maken met stilte, een plek kunnen bieden voor reflectie op levensvragen en waar we echte ontmoeting tussen mensen mogelijk kunnen maken: stilte, verdieping en ontmoeting. Belangrijk daarbij was dat we de drempel willen verlagen voor jonge mensen die hun zingeving niet in de kerk zoeken. We zochten naar een type plek dat vertrouwd voelt, een plek waar de drempel laag is: een koffiebar.”

“We zochten naar een type plek dat vertrouwd voelt, een plek waar de drempel laag is: een koffiebar.”

Leonie komt zelf veel in koffietentjes en ziet en ervaart dat die plekken tegenwoordig als een verlengstuk van onze huiskamers zijn gaan dienen. Mensen vergaderen, spreken af, schrijven een artikel of lezen een boek. Leonie: “Als een koffiebar zoveel ‘dagelijkse’ functies kan hebben, waarom dan ook niet dat momentje van rust, stilte en reflectie?” Sinds de opening heeft Leonie al veel positieve reacties ontvangen: “Mensen geven aan de ruimte prettig te vinden. Het is leuk om te zien dat bezoekers ook echt de tijd nemen om even in stilte te gaan zitten met een boek en een lekker glas thee of slow coffee. De koffie wordt langzaam gezet, maar krijgt daar juist een veel rijkere smaak door. Een mooie metafoor voor onze doelstelling. Mensen kunnen ook terecht voor een lekker theetje, een tosti of een soepje en natuurlijk een goed boek of tijdschrift.”

“Als een koffiebar zoveel ‘dagelijkse’ functies kan hebben, waarom dan ook niet dat momentje van rust, stilte en reflectie?”

“We zijn met meerdere mensen het gezicht voor de klanten. Eén van de mensen is Myrthe. En dat heeft een mooi verhaal. Myrthe en ik hebben elkaar leren kennen in een klooster. Ze bleek met een vergelijkbaar idee voor een rustgevend café in Utrecht te lopen. Ze komt uit Utrecht, heeft een achtergrond in de communicatie, maar ook veel in de horeca gewerkt. Toen ik iemand zocht om de horeca verder vorm te geven dacht ik aan haar, voornamelijk omdat we qua drijfveer zo goed op één lijn zaten.”

“Vrij kort op onze openingsdatum besloten we dat we met Myrthe in zee wilden. Ik wilde haar er graag persoonlijk over spreken en gezien de naderende openingsdatum kon ik dat gesprek niet te lang laten wachten. Maar Myrthe zou net die week in Boedapest zitten. Soms moet je gewoon wat radicaals doen, dus boekte ik een retourtje Boedapest om het er ter plekke, bij een bak koffie, over te hebben. Ik wist natuurlijk ook wel dat ze dan geen nee meer kon zeggen.”

Afgelopen jaar is Adem Inn van start gegaan met de programmering voor de avonden. “We hebben een programmamaker aangenomen die prikkelende activiteiten op het raakvlak van filosofie, spiritualiteit en maatschappelijke vraagstukken gaat ontwikkelen voor iedereen die wel een beetje hersengymnastiek kan gebruiken. We gaan met de workshops en thema-avonden de diepte in, maar op een ongedwongen en ontspannen manier. Het gaat vooral over wat mensen nu bezig houdt.” 

Auteur: Werkgroep communicatie Hoogkwartier

Fotograaf: Gaby Jongenelen

Ontdek meer verhalen!