Rokus van ROOK

Wat ooit begon uit pure noodzaak – een kapotte fiets – is uitgegroeid tot een volwaardige winkel vol unieke, retrofietsen aan de Goudsesingel: ROOK. Eigenaar Rokus herstelt hier oude fietsen in ere. Naast de aanschaf van een unieke fiets kun je bij hem ook terecht voor de restauratie van je eigen fiets.

Adres

Goudsesingel 212, Rotterdam

Openingstijden

Maandag t/m woensdag op afspraak, donderdag en vrijdag van 10:00 tot 18:00 uur en zaterdag van 12:00 tot 18:00 uur

Links

Rokus vertelt hoe het allemaal begon: “De eerste fiets die ik opknapte was de fiets die ik van mijn opa kreeg toen ik naar Rotterdam verhuisde. Ik verdiepte me, nieuwsgierig als ik was, in YouTube- filmpjes en leerde op die manier alle benodigde technieken. Ik heb die eerste fiets helemaal uitgekleed en daarna opnieuw opgebouwd vanuit het frame. Daarna volgde, in de avonduren, het klussen en sleutelen aan oude barrels die ik bij de container vond. Het begon allemaal als een hobby.”

Al snel dacht Rokus dat hij misschien wel zijn brood kon verdienen met het maken van fietsen, maar dan voornamelijk voor studenten. Maar langzaam maar zeker krijgt hij een steeds beter beeld van hoe de ideale fiets eruit zou moeten zien. “Ik vind het belangrijk dat de retrofietsen blijven bestaan. En ik geloof dat meer mensen dat waarderen.” Van de opbrengsten van de eerste ‘barrels’ die hij opknapte kocht hij een aantal race- en toerfietsen. Rokus: “En toen werd het serieus. Want dan heb je ineens 14 fietsen staan en moet je een werkruimte zoeken. En vervolgens gaat het van restaureren naar fotograferen en verkopen.”

Rokus snapt dat een nieuwe fiets kopen soms simpeler is dan een gebruikte fiets te restaureren. Maar hij vindt het zonde dat door tekort aan onderhoud fietsen zo naar het oud ijzer worden gedaan. “Ik heb waardering voor mooie dingen en ik hou van retrofietsen. Die esthetiek zie ik in nieuwe fietsen niet terug. Als je een fiets goed onderhoudt, gaat hij levenslang mee.”

Sinds half 2015 is Rokus met zijn winkel en werkplaats gevestigd in Het Industriegebouw aan de Goudsesingel. “Toen ik op zoek was naar een plek, nodigde Tjeerd mij uit naar de winkelruimtes in Het Industriegebouw te komen kijken. Ik was op slag verliefd op het gebouw en de ruimte. Door het grote raam komt veel daglicht binnen, waardoor de fietsen echt tot hun recht komen. Er zit hierachter ook een mooie expeditiestraat. Het Hoogkwartier was een aangename verrassing, een beetje als een verbogen schat waarvan ik me nu afvraag waarom ik hem nooit eerder ontdekt heb.”

“Mijn roestige Batavus Favoriet brengt mij elke dag snel en veilig naar mijn werk.”

Rokus weet precies wat mensen willen: “Ik zie al aan hoe mensen binnen komen wat voor fiets ze willen. Een racefiets, stadsfiets of gewoon een mooie retrofiets. Ik voel het aan en zorg dat ze krijgen wat ze zoeken.” Heeft hij de gewenste fiets niet staan? Dan gaat hij op zoek naar het gevraagde frame en maakt hij de fiets in opdracht. Rokus heeft zelf een retro racefiets van Batavus. “Mijn roestige Batavus Favoriet brengt mij elke dag snel en veilig naar mijn werk.”

Nieuwsgierig? Ga kijken bij ROOK aan de Goudsesingel 212 of loop ’s avonds een keertje langs. De verlichting in de etalage blijft ’s avonds speciaal aanstaan voor nieuwsgierige passanten.

Auteur: Eva van der Sterre

Fotograaf: Shelley Trustfull - Trustfull photodesign

Ontdek meer verhalen!