Erik en René van Exit game

Een escape room! Heb je daar wel eens van gehoord? Het is een spel waarbij je in een kamer wordt opgesloten en je een bepaalde tijd hebt om uit diezelfde ruimte te ontsnappen door het oplossen van puzzels. In een paar jaar tijd is het concept een enorme rage geworden en zijn er in iedere stad wel ‘escape rooms’ te vinden. En sinds kort hebben wij ExitGame midden in het Hoogkwartier!

De oprichters van ExitGame zijn Erik en René. Ze begonnen hun escape room in 2014 in een pand aan de Oostmaaslaan. In die tijd was ExitGame de vierde escape room in Nederland en de eerste in Rotterdam! De inspiratie voor hun bedrijf kwam oorspronkelijk uit Bern in Zwitserland. Daar speelden zij op vakantie hun eerste escape room. Erik: “AdventureRooms stond daar bovenaan op TripAdvisor, maar wij hadden geen idee wat we moesten verwachten. Eenmaal terug in Nederland besloten we zelf een escape room te bouwen. We dachten… dat kunnen wij ook!”

In hun escape rooms verzinnen, bouwen en programmeren Erik en René alle puzzels en raadsels zelf. Inspiratie halen uit andere escape rooms doen ze niet. René: “Dat is onze eer te na. Het is een goed gevoel om te weten dat we alles zelf verzonnen hebben. Bovendien hebben we erg weinig tijd om rooms van anderen te spelen.” De heren hebben dus zelf nog maar een beperkt aantal escape rooms gespeeld, terwijl veel van hun klanten er inmiddels een sport van hebben gemaakt om er zo veel mogelijk te spelen.

De verhuizing naar het Hoogkwartier had te maken met ruimte en aanloop. “Aan de Oostmaaslaan liep er zelden iemand langs, terwijl hier in het centrum heel de dag mensen naar binnen gluren. De buurt hier leeft meer.” Daarnaast hadden ze plannen voor een nieuw spel, die ze op de oude locatie niet konden realiseren. Op de Hoogstraat hebben ze het dan ook meteen goed aangepakt. Hoewel de verbouwing in eerste instantie niet helemaal volgens plan verliep, is ExitGame vanaf begin 2016 open.

 

“Op dit moment wordt er gebouwd aan het themaspel ‘The Heist’, waarin de spelers een bank moeten beroven.”

Erik en René hebben op dit moment twee identieke kamers, waarin teams tegen elkaar kunnen strijden om de beste tijd. René: “We kregen veel aanvragen van grote groepen, dus twee dezelfde kamers maken was de beste optie om een echte competitie aan te kunnen bieden.” Op dit moment wordt er gebouwd aan het themaspel ‘The Heist’, waarin de spelers een bank moeten beroven. Dit nieuwe spel wordt in de loop van 2016 verwacht!

 

Voor de aanschaf van materialen en gebruiksvoorwerpen maken ze het liefst gebruik van de lokale ondernemingen. Erik vertelt: “Zonder de Praxis en DJ Sounds was het bijna onmogelijk geweest onze rooms te bouwen.” Veel van de elektronica komt van DJ Sounds, de verbouwing is gedaan met materialen van de Praxis, een aantal puzzels zijn gemaakt met materialen van Van Beek Art Supplies en voor de kantoorbehoeften geven ze de voorkeur aan Van der Wiel. “We hebben inmiddels leuke contacten met de ondernemers uit de buurt opgebouwd.”

Het Hoogkwartier als nieuwe thuisbasis bevalt erg goed en volgens Erik en René ontbreekt er eigenlijk niets meer. “In de laatste grote behoefte hebben wij natuurlijk zelf voorzien. Wij brengen spanning en sensatie in het Hoogkwartier!”

Auteur: Anne van Santen

Fotograaf: Gaby Jongenelen

Ontdek meer verhalen!