Emilie van MVRDV

Wereldberoemd werd architectenbureau MVRDV met het ontwerp van de Markthal. En met de roem kwam extra werk, een exponentiële groei van vijftig naar honderdvijftig medewerkers, en de behoefte aan een groter kantoor. De keuze viel op Het Industriegebouw, lekker centraal en op loopafstand van hun paradepaardje. “We zagen twee jaar geleden al dat dit een buurt in opkomst is met veel potentie”, aldus Emilie Koch, sinds elf jaar architect bij MVRDV en projectleider van de verbouwing van het kantoor in de hallen aan het Achterklooster.

Een vrolijke poppenkast van kleuren; dat is wat opvalt aan het kantoor van MVRDV. Van buiten zie je door de ramen bruine, dieprode, zonnegele, grasgroene, knalblauwe, oranje en paarse wanden, horend bij grote en kleine overlegruimten met elk hun eigen functie en sfeer. De oranje brainstormkamer bijvoorbeeld met stoelen die zo zijn ontworpen dat je vanzelf op het puntje gaat zitten. En de formele blauwe kamer voor zakelijke besprekingen met (inter)nationale klanten. In de informele grasgroene zaal staat een pingpongtafel die vooral geliefd is bij de medewerkers uit China. Emilie: “Veel mensen zijn bang voor het gebruik van kleur maar MVRDV speelt daar juist mee. Kijk maar naar het plafond in de Markthal en het knalblauwe Didden Village dakhuis dat we hebben ontworpen. Die signatuur wilden we in ons kantoor laten zien.”

“Een vrolijke poppenkast van kleuren.”

De enorme hoge ruimte aan de kant van de binnenplaats van Het Industriegebouw is juist opvallend wit en licht gebleven. Met glaswanden is een stiltezone gecreëerd waar verschillende projectteams samenwerken aan lange witte tafels. De kleur in deze ruimte komt van de planten die de medewerkers zelf hebben uitgezocht. Ook boven de ronde houten receptie bij de voordeur hangt een plantenbak, met planten die goed zijn voor de luchtkwaliteit.

Door de Markthal is MVRDV voor bijvoorbeeld zakenlunches meer gericht op de horeca in de Markthal en het centrum dan op die in het Hoogkwartier. Emilie: “We willen de mogelijkheden in het Hoogkwartier zeker verkennen. We zijn geïnteresseerd in plekken waar we kunnen lunchen en dineren met onze klanten vanuit de hele wereld. En we willen graag adresjes om eten af te halen; er wordt bij ons veel overgewerkt doordat je creativiteit nu eenmaal niet kan plannen en omdat we veel klanten hebben in andere tijdzones. We verheugen ons nu al op de komst van restaurant Old Scuola in de ruimte naast ons. Pizza is bij ons erg populair dus ik schat in dat wij daar veel te vinden zullen zijn.” Lunchen doen de medewerkers samen aan de lange tafels in de hal. “En daarna wandelen we vaak even door de buurt om die te verkennen.”

Auteur: Esther Wienese

Fotograaf: Hans van der Post Photography

Ontdek meer verhalen!